Sik en papillote, dvs. i pappersark

Servera ugnsfisk annorlunda: sik en papillote dvs. i papper. Pappret kan med fördel klippas vackert i hjärtform.

Ingredienser

  • 4 små filéer av sik eller gös
  • 1 sommarlök
  • flingsalt
  • vitpeppar mald i pepparkvarn
  • 12 platta ärtskidor
  • skurna körsbärstomater
  • 4 msk olivolja
  • 2 msk citronsaft
  • 4 msk hackad bladpersilja
  • 4 msk mjuk getost, t.ex. Chavroux

Till serveringen
  • huvudsallat och körsbärstomater

Tillbehör
  • bakplåtspapper och aluminiumfolie

Tillredning

  1. Bena ur fiskfiléerna. Hacka löken.
  2. Riv eller klipp åtta stora ark ur bakplåtspapperet. Lägg arken ovanpå varandra (två och två). Riv eller klipp ark ur aluminiumfolien och lägg bakplåtspappersarken ovanpå om du avser att grilla fisken. Dubbelvik arken. Klipp arken till halva hjärtan (när du viker upp de dubbelvikta arken blir de hjärtformade).
  3. Lägg fiskfiléerna på de hjärtformade arkens ena sida. Krydda med salt och peppar. Lägg på lök, tomat och ärtskidor. Slå på olivolja och citronsaft. Lägg på bladpersilja och en klick getost. För över den andra arkhalvan och vik fast kanterna (börja uppifrån). 
  4. Stek fisken 10–15 minuter i ugn (+200 °C) eller på grill (indirekt värme). 
  5. Servera med sallat och körsbärstomater.


Tips! Om du inte vill använda hjärtformade pappersark, lägg då filéerna mitt på fyrkantiga ark.

Dryckesförslag
Sik en papillote, dvs. i pappersark
Till fisk en papillote kan man med fördel servera en torr eller halvtorr nyansrik och strukturerad riesling. Vinets friska syror rimmar utmärkt med citronsaften och getosten och vinets blommiga fruktighet accentuerar fiskens läckra aromer.