Tillbaka
Recept

Sik i rabarberblad med bondbönor

Glutenfri

Sik i rabarberblad med bondbönor

Glutenfri
30 min
4 personer
30 min
4 personer

Syran i cider ger en fin match åt sik som lindats in i rabarberblad och grillats. Tillbehören omfattar grillade bondbönor och/eller ärter, en stuvning på bondbönor och ärter och en frisk yoghurt med smak av kummin. En fantastisk smaksymfoni som värmer skönt en ruggig höstkväll!

Dryckesförslag

En fruktig och lite syrlig men väl balanserad äppelcider med lätta citrustoner är en lämplig ledsagare till sik i rabarberblad.

Ingredienser

Bondbönor och/eller ärter

  • 600 g bondbönor / ärter med skidorna kvar

  • olja

  • flingsalt (fingersalt)

Stuvning på bondbönor och ärter

  • 250 g färska bondbönor

  • 250 g färska ärter

  • 1 msk olja

  • ½ tsk salt

  • 1 msk crème fraîche av havre

  • det rivna skalet av en halv citron

Sik i rabarberblad

  • bomullssnöre

  • 2 stora rabarberblad

  • en rabarberstjälk

  • 2 sikfiléer

  • 1 tsk mald kummin

  • salt

Kumminyoghurt

  • 3 dl turkisk yoghurt

  • 2 tsk mald kummin

  • ½ tsk salt

Tillredning

Bondbönor och/eller ärter

  1. Grilla ärterna och/eller bondbönorna hela på hög värme tills de har fått ordentligt med färg.

  2. Ringla över olja och strö på flingsalt.

Stuvning på bondbönor och ärter

  1. Sprita ärterna och/eller bondbönorna det vill säga ta ut dem ur baljorna.

  2. Stek dem i olja tills de är något mjuka.

  3. Mosa halva mängden av ärterna och/eller bönorna med en stöt.

  4. Spara resten. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om.

Sik i rabarberblad

  1. Blötlägg bomullssnöret i vatten.

  2. Skala rabarberstjälken. Skär den i tunna stickor.

  3. Dra skinnet av sikfiléerna. Strö över salt och kummin. Fördela rabarberstickorna över filéerna. Lägg ihop filéerna med fyllning emellan.

  4. Skär bort de grövsta nerverna på rabarberbladen. Platta ut bladen med en brödkavel.

  5. Linda in de dubbla sikfiléerna i rabarberbladen till ett paket, knyt om med bomullssnöret. Grilla på båda sidor i sex minuter.

  6. Låt ligga och dra i ytterligare tio minuter.  ”Rabarbersiken” ska ha en innertemperatur på 60 till 65 grader.

Kumminyoghurt

  1. Rosta kummin i en torr panna och krossa dem i en mortel.

  2. Blanda ner i yoghurt. Salta.

Servera sikpaketen tillsammans med stekta bondbönor och/eller ärter, en stuvning på ärter och bondbönor samt kumminyoghurt.