Sommarens läckraste grillfisk kryddas med gochujang-chilipasta, soja, rörsocker och vinäger på koreanskt vis. Marinaden gör fiskens yta lagom söt och eldig.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Syran i cider ger en fin match åt sik som lindats in i rabarberblad och grillats. Tillbehören omfattar grillade bondbönor och/eller ärter, en stuvning på bondbönor och ärter och en frisk yoghurt med smak av kummin. En fantastisk smaksymfoni som värmer skönt en ruggig höstkväll!
En fruktig och lite syrlig men väl balanserad äppelcider med lätta citrustoner är en lämplig ledsagare till sik i rabarberblad.
Bondbönor och/eller ärter
600 g bondbönor / ärter med skidorna kvar
olja
flingsalt (fingersalt)
Stuvning på bondbönor och ärter
250 g färska bondbönor
250 g färska ärter
1 msk olja
½ tsk salt
1 msk crème fraîche av havre
det rivna skalet av en halv citron
Sik i rabarberblad
bomullssnöre
2 stora rabarberblad
en rabarberstjälk
2 sikfiléer
1 tsk mald kummin
salt
Kumminyoghurt
3 dl turkisk yoghurt
2 tsk mald kummin
½ tsk salt
Bondbönor och/eller ärter
Grilla ärterna och/eller bondbönorna hela på hög värme tills de har fått ordentligt med färg.
Ringla över olja och strö på flingsalt.
Stuvning på bondbönor och ärter
Sprita ärterna och/eller bondbönorna det vill säga ta ut dem ur baljorna.
Stek dem i olja tills de är något mjuka.
Mosa halva mängden av ärterna och/eller bönorna med en stöt.
Spara resten. Tillsätt övriga ingredienser. Rör om.
Sik i rabarberblad
Blötlägg bomullssnöret i vatten.
Skala rabarberstjälken. Skär den i tunna stickor.
Dra skinnet av sikfiléerna. Strö över salt och kummin. Fördela rabarberstickorna över filéerna. Lägg ihop filéerna med fyllning emellan.
Skär bort de grövsta nerverna på rabarberbladen. Platta ut bladen med en brödkavel.
Linda in de dubbla sikfiléerna i rabarberbladen till ett paket, knyt om med bomullssnöret. Grilla på båda sidor i sex minuter.
Låt ligga och dra i ytterligare tio minuter. ”Rabarbersiken” ska ha en innertemperatur på 60 till 65 grader.
Kumminyoghurt
Rosta kummin i en torr panna och krossa dem i en mortel.
Blanda ner i yoghurt. Salta.
Servera sikpaketen tillsammans med stekta bondbönor och/eller ärter, en stuvning på ärter och bondbönor samt kumminyoghurt.