Tillbaka
Recept

Sik tillagad i svalnande buljong och stekt timjansvamp

Glutenfri
Laktosfri

Sik tillagad i svalnande buljong och stekt timjansvamp

Glutenfri
Laktosfri
60+ min
4 personer
60+ min
4 personer

Vurmar du för gravad sik eller fisk med toner av ättika? Varför inte prova på fisk tillagad i svalnande buljong? Rätten görs ofta på lax i mormors kök.

Dryckesförslag

Till siken och svampen kan man skänka i ett nyanserat och strukturerat mousserande vin som har mognat på flaska, exempelvis cava eller champagne. Ljus gyllengul och frisk lager rimmar med sikens smak och med vinägerns och citronens syrlighet.

Ingredienser
  • 800 g benfri sikfilé

Kryddbuljong:
  • 1 schalottenlök

  • 1 dl vitt vin

  • 1 dl vatten

  • 1 dl vitvinsvinäger

  • 1 dl socker 

  • 1 msk senapsfröer

  • 1 msk salt

  • 1 msk rivet citronskal (ekologiskt)

  • 10 vitpepparkorn

  • 1 lagerblad

Stekt svamp:
  • 1 schalottenlök

  • 6 dl rensad svamp, exempelvis 

  • kantareller eller trattkantareller

  • 1 msk smör 

  • några timjankvistar

  • 1 tsk socker

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen:
  • 1 dl parmesanflarn

  • 3 msk rostade pinjenötter

  • hackad gräslök eller harsyra

Tillredning
  1. Gör buljongen. Skala och klyv löken. Lägg den i en kastrull med de övriga ingredienserna. Koka upp och låt puttra 2 minuter. Håll blandningen varm under lock.

  2. Lägg fisken i en ugnsform med skinnet uppåt. Slå på varm buljong. Täck över fisken med folie. Låt fisken tillagas cirka 15 minuter i rumstemperatur. Ställ därefter fisken i kylskåp minst 3 timmar, helst över natten.

  3. Skala och skär löken i tunna skivor. Ställ undan skivorna. Stek svampen i torr och het panna tills all vätska har avgått. Tillsätt smör, lök, timjan och socker. Stek ytterligare några minuter. Smaka av med salt och peppar.

  4. Lyft över fisken på ett serveringsfat. Toppa med parmesan, pinjenötter och stekt svamp.

Tips: Garnera gärna siken med harsyra som har en angenämt bitter ton.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko