Sikgratäng med valnöter och örter

Den ljusa fsken med sin ljusa smak får ett läckert flor av nötter och örter. Tillsammans med en gyllengul pils bildar rätten en elegant middag.

Ingredienser

  • 1 liten schalottenlök
  • 1 vitlöksklyfta
  • ca 1 1/2 dl färska brödsmulor
  • ca 1 dl finhackad bladpersilja eller gräslök
  • 1 1/2 dl rostade valnötter eller andra nötter
  • ca 1 dl olivolja
  • ca 600 g filéer av ljus fisk,
  • t.ex. sik eller gös
  • (fling)salt, svartpeppar ur kvarn

Tillredning

  1. Värm ugnen till 180 grader. Skala och hacka löken. Lägg den i en mixer tillsammans med brödsmulorna, örterna och nötterna. Kör till grovt kross. Tillsätt oljan och kör så mycket att krosset och oljan blandas.
  2. Bena ur filéerna och lägg dem på bakplåtspapper i en ugnsfast form. Salta och peppra lätt. Tryck ut massan på. Om du önskar kan du ringla lite olja till på anrättningen.
  3. Stek 8–15 minuter beroende på hur stora och tjocka fiskfiléerna är. Servera med kokta gröna bönor som du snabbt har fräst i lite olja i en stekpanna. Också smörat potatismos sitter väl med siksmaken.
Dryckesförslag
Sikgratäng med valnöter och örter

En knastrande torr pilsner är en förträfflig matdryck, och i den här rätten erhåller nötens fyllighet och fiskens saftighet stadga av pilsnerns humle.

Om man vill att maten entydigt skall inneha huvudrollen, väljer man en ljus lager till den gratinerade fisken.