Fisktacos är en texmex-läckerhet som härstammar från södra Kalifornien. Nu är det dags att skapa en finländsk version av denna specialitet: abborrtacos!
Se recept >
Ett ögonblick…
En läcker fiskhamburgare lagar du av knaperstekta siklöjor, bondost och mormorsgurka som du lägger mellan två skivor rågbröd. Vilken burgare alltså, mums! Som matdryck passar riesling eller lageröl.
En riesling passar att drickas med siklöjeburgaren. Vänd blicken mot riesling-druvsortens klassiska land Tyskland och välj sötma enligt egen smak. Den salta siklöjeburgaren trivs nämligen också med ett sötare vin. Smaktyp Friskt och fruktigt. En inhemsk ljus lager passar också bra till siklöjeburgare, med eller utan alkohol.
4 burgarbröd av råg*
300 g små rensade siklöjor
1 dl rågskorpmjöl
1/2 tsk salt
200 g bondost
olja och smör för stekning
4 blad issallat
Mormorsgurka
2 (200 g) frilandsgurkor
2 msk äppelvinäger
1/4 kruka dill
1/2 tsk salt
1 tsk socker
Dressing
100 g crème fraiche
1/2 kruka dill
1–2 tsk citronsaft + rivet skal av en halv citron
1/4 tsk salt
*Använd till exempel fullkornsburgarbröd som kan köpas färdiga i butiken, eller skivor av rågbröd.
Börja med att laga mormorsgurka. Skala gurkorna tunt och skär dem i skivor i en skål. Mät upp vinäger, salt och socker och häll i skålen. Finhacka dillen och lägg även den i skålen. Rör om och låt dra åt sig smak i kylskåpet i 15 minuter.
Gör såsen. Blanda crème fraîche, finhackad dill, citronsaft, citronskal och salt.
Blanda saltet med rågskorpmjölet i en skål. Tillsätt siklöjor och vänd dem i skorpmjölet. Stek siklöjorna i en stekpanna i en blandning av olja och smör tills de är gyllengula. Flytta över dem på ett fat för att vänta.
Häll en stänk olja i pannan och stek bondosten tills den är varm. Ställ osten åt sidan och låt den vänta en stund.
Hetta upp bröden i stekpannan. Plocka ihop burgarna genom att först pensla brödet med lite dressing, lägg sedan på ett salladsblad och stekt bondost. Placera siklöjor och mormorsgurka överst. Toppa med dressing och dekorera med dill. Sätt på det andra burgarbrödet som lock.
Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström, dryckesförslag Anri Lindström och Taina Vilkuna, Alko