Vägen till en godare laxsoppa går via stekpannan. De stekta laxbitarna läggs i soppan först i slutet.
Se recept >
Ett ögonblick…
Sikseljanka är en elegant och välsmakande soppa med tomat och smetana. Soppan kan drygas ut med annan fisk och/eller räkor.
Roséchampagne och mousserande rosévin rimmar utmärkt med tomatens syrlighet, smetanans fyllighet och seljankans färg.
Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils eller en fruktig ale.
2 schalottenlökar
100 g rotselleri
2 små fänkålar
8 fasta potatisar
3 msk rybsolja
4 msk tomatpuré
1 l fisk- eller grönsaksbuljong
400 g sik (lax) som ben- och skinnfria tärningar
2 tärnade kryddgurkor
1 msk liten kapris
1 msk citronsaft
salt
svartpeppar mald i pepparkvarn
Till serveringen
finfördelad gräslök, stor kapris, citronklyftor, smetana
Skala och skiva löken i tunna skivor. Skala och tärna sellerin. Skiva fänkålen. Skala och tärna potatisen.
Bryn vegetabilierna några minuter i olja i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och rör om. Slå i buljongen. Koka upp blandningen och minska sedan värmen. Låt blandningen puttra ca 20 minuter under lock.
Tillsätt fisken när potatisen är nästan färdig. Låt blandningen puttra tills fisken är färdig.
Tillsätt kryddgurkan och kaprisen. Smaksätt soppan med citronsaft, peppar och vid behov salt.
Servera seljankan med gräslök och stor kapris. Låt var och en smaksätta soppan med citronsaft och smetana.
Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen