Tillbaka
Recept

Sikseljanka

Glutenfri
Laktosfri

Sikseljanka

Glutenfri
Laktosfri
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Sikseljanka är en elegant och välsmakande soppa med tomat och smetana. Soppan kan drygas ut med annan fisk och/eller räkor.

Dryckesförslag

Roséchampagne och mousserande rosévin rimmar utmärkt med tomatens syrlighet, smetanans fyllighet och seljankans färg.

Ölvänner kan välja en frisk och krispig pils eller en fruktig ale.

Ingredienser
  • 2 schalottenlökar

  • 100 g rotselleri

  • 2 små fänkålar

  • 8 fasta potatisar

  • 3 msk rybsolja

  • 4 msk tomatpuré

  • 1 l fisk- eller grönsaksbuljong

  • 400 g sik (lax) som ben- och skinnfria tärningar

  • 2 tärnade kryddgurkor

  • 1 msk liten kapris

  • 1 msk citronsaft

  • salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Till serveringen

  • finfördelad gräslök, stor kapris, citronklyftor, smetana

Tillredning
  1. Skala och skiva löken i tunna skivor. Skala och tärna sellerin. Skiva fänkålen. Skala och tärna potatisen.

  2. Bryn vegetabilierna några minuter i olja i en kastrull. Tillsätt tomatpurén och rör om. Slå i buljongen. Koka upp blandningen och minska sedan värmen. Låt blandningen puttra ca 20 minuter under lock.

  3. Tillsätt fisken när potatisen är nästan färdig. Låt blandningen puttra tills fisken är färdig.

  4. Tillsätt kryddgurkan och kaprisen. Smaksätt soppan med citronsaft, peppar och vid behov salt.

  5. Servera seljankan med gräslök och stor kapris. Låt var och en smaksätta soppan med citronsaft och smetana.

Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen