Skaldjurspanna med chili

Det louisianska kökets skaldjurspanna doftar chili, örter och tomat. Rätten kan med fördel tillredas på grill i en murbottenpanna (muurikka). Rör om försiktigt för att undvika att fisken faller sönder. Servera honungssött majsbröd till rätten.

Ingredienser

  • 500 g skinnfri filé av gös, abborre eller torsk

  • 200 g tinade eller färska bläckfiskringar

  • 200 g tinade (rökta) räkor med skal

  • 500 g körsbärstomater i klase

  • 2 röda chilifrukter

  • 2–3 vitlöksklyftor

  • 2 msk färsk hackad oregano

  • 2 msk färsk hackad timjan

  • 1 rosmarinkvist

  • 3 msk olivolja

  • 2 dl tomatjuice

  • 1 msk socker

  • 1 tsk salt

  • 1 nypa cayennepeppar

  • saften från en citron

  • 1 kruka färsk koriander

Tillredning

  1. Skiva fisken. Torka av de tinade bläckfiskringarna och räkorna med hushållspapper. Skölj och klyv körsbärstomaterna. Skölj och klyv chilin. Avlägsna fröerna och skiva frukten. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Hacka örterna.

  2. Värm olivoljan i en stor stekkastrull eller i en hög murbottenpanna. Slå i tomaterna och vitlöksklyftorna. Stek 2–3 minuter tills tomatskalen börjar spricka. Tillsätt tomatjuicen, chilin, örterna, sockret, saltet och cayennepepparn. Koka upp blandningen och låt den sjuda cirka fem minuter.

  3. Tillsätt fisken, skaldjuren och citronsaften. Låt blandningen puttra tills fisken och skaldjuren är färdiga. Rör om försiktigt för att undvika att fisken faller sönder. Smaka av med salt och socker. Toppa med koriander.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström/Alko