En smörgåstårta kan också lagas i form av en rulltårta. Sushi-ingefära och syrligt äpple ger den här smörgåsrulltårtan en frisk och pigg smak.
Se recept >
Ett ögonblick…
En klassisk kombination, skärgårdsbröd och kallrökt lax, fungerar alltid.
Fräscht syrligt och blommigt rieslingvin passar utmärkt med klassiska skärgårdssmaker. Ta en titt på det traditionella rieslingurvalet från olika vinregioner i Tyskland, du kan välja antingen ett torrt eller ett lite sötare vin. Det finns också alkoholfria rieslingviner.
Den klassiska öllinjen fortsätter med inhemsk ljus lager, även den alkoholfri.
Botten
350 g skärgårdsbröd
100 g smör
Laxfyllning
400 g färskost
75 g crème fraiche
150 g kallrökt lax
1 rödlök
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 msk citronsaft
Räkfyllning
180 g räkor
400 g färskost
75 g crème fraiche
1/2 tsk salt
1/2 tsk malen svartpeppar
1 dl hackad dill
1 msk citronsaft
Garnering
150 g kallrökt lax
150 g gurka
50 g minisalladsblandning
3 msk fröblandning örter (t.ex. persilja, vattenkrasse)
Finhacka skärgårdsbrödet grovt med en kniv eller mixer. Smält smöret och blanda det med brödsmulorna.
Förbered laxfyllningen. Mjuka upp färskosten och tillsätt crème fraiche. Skär den kallrökta laxen i små tärningar och lägg i blandningen. Skala och finhacka rödlöken och lägg den i fyllningen. Smaksätt med salt, svartpeppar och citronsaft.
Gör räkfyllningen. Tina räkorna enligt anvisningarna på förpackningen och låt dem rinna av. Finhacka dem med en kniv. Mjuka upp färskosten och tillsätt crème fraiche. Krydda med salt, svartpeppar, finhackad dill och citronsaft.
Fäst ett bakplåtspapper i botten av en form (Ø 20–22 cm) med löstagbar botten. Bred ut hälften av brödsmulorna på formens botten. Bred ut laxfyllningen jämnt på botten. Tillsätt resten av brödsmulorna ovanpå samt räkfyllningen. Jämna till ytan och täck med plastfolie. Ställ i kylskåp för att få smak i minst sex timmar, helst över natten.
Lyft tårtan på ett serveringsfat. Bred ut minisalladsblandningen i en ring ovanpå tårtan. Gör rosor av kallrökt lax och placera dem ovanpå salladen. Skär långa skivor av gurkan med en osthyvel, gör rullar av dem och placera dem på tårtan. Toppa tårtan med en blandning av frön och örter.
Tips: Du kan också laga tårtan i en större (Ø 26 cm) form, men då blir kakan lite lägre.
Recept Mika Rampa, foto Johanna Myllymäki