Skinkfrestelse

Råkar du ha mandelpotatis, skinka, grädde och lite Auraost i kylskåpet? Då kan du tillreda något läckert. Det här receptet föddes när kokboksförfattaren och radio- och tv-programledaren Anni Hautala inspirerades av innehållet i sitt skafferi.

Ingredienser

  • 2–3 portioner

  • ca 500 g mandelpotatis

  • ca 170 g skinka, t.ex. skivad

  • 2,5 dl grädde

  • 1 lök

  • ca 0,5 tsk salt

  • 50–100 g Auraost

Tillredning

  1. Skala och strimla potatisen. Tärna skinkan. Skala och tärna löken. 

  2. Lägg potatisen, skinkan och löken i en ugnsform. Rör ner saltet i grädden och slå den i formen. Smula osten och strö den över anrättningen. 

  3. Grädda frestelsen cirka en timme i ugn (+ 200 °C). Kontrollera gärna om potatisen är färdig efter 30–40 minuter. 

Recept Anni Hautala, foto Niclas Mäkelä, dryckesförslag Taina Vilkuna/Alko 

Detta och många andra recept hittar du i kokboken Annin ruokakirja 2 (Otava).

Dryckesförslag
Skinkfrestelse

Till den mustiga skinkfrestelsen kan man med fördel servera nyansrik och strukturerad roséchampagne eller något annat gott och fylligt mouss­erande rosévin med frisk syrlighet. Ölvänner kan skölja ner frestelsen med krispig pils.