Skinkomelett

Omeletter är kökets veritabla mångkampare. En omelett naturell är god som sådan, men ännu godare blir omeletten om du tillsätter lufttorkad skinka och mozzarella eller annan ost.

Ingredienser

  • 4 ägg
  • 4 msk mjölk, grädde eller vatten
  • salt, svartpeppar ur kvarn
  • 4 skivor presskinka eller lufttorkad skinka
  • ca 3/4 dl god riven ost eller några skivor mozzarella
Till stekning
  • ca 1 dl matolja eller smör

Tillredning

  1. Vispa äggen bara så mycket att deras struktur går sönder. Tillsätt vätskan. Salta och peppra. Grädda omeletten i olja i en ytbelagd panna på medelvärme tills den är nästan färdig.
  2. Tärna skinkan. Strö skinktärning­arna och osten på omeletten. Grädda vidare tills osten smälter lite.
  3. Servera omeletten som sådan eller med en grön sallad och små ugnsstekta tomater. Ugnstomaterna gör du så att du klyver körsbärs­tomater, lägger dem i en ugnsfast form och stänker lite matolja över dem. Strö lite salt, peppar och socker över tomaterna.
  4. Stek tomaterna 1–4 timmar i 100-gradig ugn.


Tips:

Tillsätt kokta grönsaker, finskuren vit- eller schalottenlök eller finklippta örter i omeletten. Krydda med till exempel paprikapulver eller helt lite chili.

Dryckesförslag
Skinkomelett

Till skinkomeletten lönar det sig att prova ljust lageröl.

Skall det vara vin väljer man helst en fruktig och oekad chardonnay.