Tillbaka
Recept

Skinksås med äppelsmak

Glutenfri

Skinksås med äppelsmak

Glutenfri
10 min
6 personer
10 min
6 personer

Redo att testa en ny sås till skinka? Prova laga en skinksås med smak av äpple, där skinkans sälta balanseras upp med söt cider. 

Ingredienser
  • 3 dl stekbuljong från skinkan (eller 3 dl vatten och 1 köttbuljongtärning)

  • 2 dl äppelcider

  • ½ dl vetemjöl eller maizena

  • ½ dl äppelsylt

  • 1 msk dijonsenap

  • 1 dl grädde

  • svartpeppar i kvarn

Tillredning
  1. Häll den varma stekbuljongen från skinkan i en skål. När buljongen har svalnat tar du bort fettlagret som stelnat på ytan.

  2. Stekbuljong är ofta ganska salt, så du kan gärna späda ut den med vatten eller till exempel äppelcider.

  3. Mät upp den avsvalnade skinkbuljongen och sval äppelcider i en kastrull. Rör ner vetemjöl med en bollvisp. Värm såsen medan du vispar, och fortsätt vispa hela tiden tills såsen börjar sjuda.

  4. Koka på svag värme i 5 minuter, rör om emellanåt.

  5. Rör ner äppelsylt, senap, grädde och en nypa peppar. Låt koka 2 minuter till.