Tillbaka
Recept

Skogssvampsoppa och örtolja

Glutenfri
Vegetarisk

Skogssvampsoppa och örtolja

Glutenfri
Vegetarisk
40 min
4 personer
40 min
4 personer

Lakritsrotspulver ger skogssvampsoppan en frisk arom av anis som rimmar med svampens aromer. För mycket lakritsrotspulver ger soppan en alltför skarp smak! Smulad torkad svamp på soppans yta ger rätten trevlig framtoning och en angenäm umamiton.

Dryckesförslag

Servera gärna nyanserat och strukturerat mousserande vin till skogssvampsoppan. Vinets aromer rimmar med och stöder svampens och örternas höstliga smakvärld. Tips! Accentuera aromerna i det mousserande vinet genom att servera det ur vitvinsglas.

Ingredienser

4 portioner / 8 entréportioner

  • 200 g trattkantareller, kantareller,

  • svart trumpetsvamp eller

  • karljohanssvamp (stensopp)

  • 1 liten lök

  • 1–2 vitlöksklyftor

  • 2 msk smör

  • 2 msk balsamico

  • 1 tsk lakritspulver

  • 7 dl vatten

  • 4 msk kantarell- eller grönsaksfond

  • 2,5 dl matgrädde

  • 2 msk majsstärkelse

Örtolja:

  • 1 kruka körvel

  • 0,5 dl hackad timjan

  • 6 msk olja

  • 1 msk citronsaft

  • varsin nypa salt och socker

Garnering:

  • torkad svamp och flingsalt
Tillredning
  1. Rensa svampen. Dela de större svamparna i mindre bitar. Skär svampen i tunna skivor om soppan görs på karljohanssvamp eller andra soppar.

  2. Skala och krossa löken och vitlöksklyftorna.

  3. Slå svampen i en kastrull och stek den 3–5 minuter tills vätskan har avgått. Slå över svampen på en tallrik.

  4. Värm smöret i kastrullen. Tillsätt löken och vitlöken. Stek 3–5 minuter tills löken är mjuk och lätt brynt. Smaksätt med balsamico och lakritsrotspulver. Koka upp. Tillsätt svampen (spara gärna några svampar för dekorering), vattnet och fonden när balsamicon har avdunstat. Koka upp och låt puttra 8–10 minuter på svag värme. Mosa blandningen med en stavmixer.

  5. Blanda matgrädden och majsstärkelsen. Slå långsamt blandningen i soppan. Koka upp och låt soppan puttra ett par minuter tills den är lagom tjock.

  6. Mixa örterna (med stam), oljan och citronsaften i en skål till en homogen blandning. Smaka av med salt och socker. Tillsätt vid behov olja om örtoljan är för tjock. Slå svampsoppan i serveringstallrikarna och toppa med stekt svamp och örtolja. Garnera med torkad svamp och flingsalt. Häll den återstående örtoljan i en kanna och servera den till svampsoppan.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Suvi Juustovaara-Louhelainen/Alko