Skördetidsgryta

Gryträtter hör hösten till. Om du inte har tid att tillreda en sofistikerad gryta kan du laga en kryddig och rustik rätt på råkorv och vegetabilier. Prova också på mac&cheese med trattkantareller och rostad pumpa.

Ingredienser

  • 1 lök 

  • 2 vitlöksklyftor 

  • 200 g rotselleri 

  • 8 potatisar 

  • 8 kryddiga råkorvar 

  • 1 msk olivolja 

  • 2 burkar (sammanlagt 800 g) hela körsbärstomater 

  • ca 0,5 dl stark grönsaksbuljong 

  • 1 lagerblad 

  • 2 timjankvistar 

  • 2 rosmarinkvistar 

  • 2 tsk farinsocker 

  • 200 g gröna bönor (haricots verts)

Till serveringen

  • lantbröd, (finfördelad bladpersilja)

Tillredning

  1. Skala och skiva löken. Skala och tärna rotfrukten.

  2. Skär vid behov råkorven i bitar. Stek korven i olja tills den får vacker färg. Låt korven vila.

  3. Bryn vegetabilierna i korvfettet. Slå i körsbärstomaterna, grönsaksbuljongen, örterna, sockret och korven. Koka upp blandningen och låt den puttra cirka 20 minuter på medelhög värme. Tillsätt bönor och fortsätt koka tills korven är färdig och blandningen är tillräckligt tjock.

  4. Toppa gärna med bladpersilja. Servera lantbröd till grytan.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko

Dryckesförslag
Skördetidsgryta

Chiantis bäriga röda viner med lagom syrlighet rimmar utmärkt med tomat-baserade rätter så som vilt. Ölvänner kan med fördel välja en mörk, fruktig och kryddig ale.