Slab pie med äpple – paj i långpanna

Ciderkokta russin, läckra äpplen och kanelglass lämpar sig utmärkt för höstens paj. Njut av pajen med hemlagad delikat kanelglass.

Ingredienser

cirka 12 bitar

Botten:
  • 350 g kallt smör

  • 6 dl vetemjöl

  • 1 msk socker 

  • 1 3/4 dl smetana eller crème fraîche 

Fyllning:
  • 1 dl cider

  • 1 dl gula russin

  • ca 1 kg syrliga inhemska äpplen

  • 1 dl socker

  • (ca 1 msk granskottssirap)

  • 1 msk citronsaft

  • 1 tsk kanel

Pensla med:
  • 1 ägg

Till serveringen:
  • kanelglass, granskottssirap eller tjinuskisås

Tillredning

  1. Gör degen. Tärna smöret. Blanda de torra ingrediens­erna. Tillsätt smöret och knåda blandningen till en smulig deg. Tillsätt smetanan (crème fraîchen) och blanda tills degen är homogen. Forma två lika stora kulor av degen. Slå in kulorna i plastfolie och ställ dem i kylskåp (1 timme).
  2. Slå cidern och russinen i en kastrull. Koka upp blandningen och lyft därefter bort kastrullen från spisen. Låt blandningen dra cirka 1 timme.

  3. Fodra en ugnsform (20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Kavla ut den ena degkulan till en platta något större än formen. Tryck ut degplattan i formen och snygga till kanterna. Ställ formen i kylskåp (15 minuter).

  4. Skala och tärna äpplena. Slå på socker, sirap, citronsaft och kanel. Öka mängden socker och/eller sirap om äpplena är väldigt syrliga. Tillsätt russinen. Bred ut blandningen i formen med en sked.

  5. Kavla ut den andra degkulan till en platta. Skär plattan i strimlor och forma ett deggaller ovanpå pajen. 

  6. Vispa ägget försiktigt och smörj degytan.

  7. Grädda pajen cirka 30 minuter tills den är färdig. Låt pajen svalna. Servera med kanelglass och granskottssirap.

Tips: Använd vid behov fryst mördeg. Åtgång 2 x 400 g.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko