Den uramerikanska äppelpajen är knaprig på ytan och överdådigt äppelrik inuti. Whiskeyn kan ersättas med en matsked citronsaft.
Se receptet >
Ett ögonblick…
Ciderkokta russin, läckra äpplen och kanelglass lämpar sig utmärkt för höstens paj. Njut av pajen med hemlagad delikat kanelglass.
Till den höstliga läckerheten kan man servera fransk eller inhemsk cider med toner av kaneläpple. Vänner av dessertvin kan välja en friskt syrlig ungersk tokajer med ädelaromer och angenäm sötma.
350 g kallt smör
6 dl vetemjöl
1 msk socker
1 3/4 dl smetana eller crème fraîche
1 dl cider
1 dl gula russin
ca 1 kg syrliga inhemska äpplen
1 dl socker
(ca 1 msk granskottssirap)
1 msk citronsaft
1 tsk kanel
1 ägg
kanelglass, granskottssirap eller tjinuskisås
Slå cidern och russinen i en kastrull. Koka upp blandningen och lyft därefter bort kastrullen från spisen. Låt blandningen dra cirka 1 timme.
Fodra en ugnsform (20 x 30 cm) med bakplåtspapper. Kavla ut den ena degkulan till en platta något större än formen. Tryck ut degplattan i formen och snygga till kanterna. Ställ formen i kylskåp (15 minuter).
Skala och tärna äpplena. Slå på socker, sirap, citronsaft och kanel. Öka mängden socker och/eller sirap om äpplena är väldigt syrliga. Tillsätt russinen. Bred ut blandningen i formen med en sked.
Kavla ut den andra degkulan till en platta. Skär plattan i strimlor och forma ett deggaller ovanpå pajen.
Vispa ägget försiktigt och smörj degytan.
Grädda pajen cirka 30 minuter tills den är färdig. Låt pajen svalna. Servera med kanelglass och granskottssirap.