Små browniebakelser

De välbekanta browniebitarna skivas som sandwichbröd och får en fyllning med vaniljsmak.

Ingredienser

  • 200 g mörk choklad
  • 2 1/2 dl socker
  • 200 g smör
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 5 ägg
  • 1 3/4 dl vetemjöl
  • 3/4 dl kakaopulver

Fyllning
  • 200 g färskost utan smaktillsats
  • (t.ex. Philadelphia)
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 100 g rumsvarmt smör
  • 2 tsk rivet citronskal
  • ca 1/2 pkt (250 g) florsocker

Tillredning

  1. Hacka chokladen grovt och smält den i mikrovågsugn eller i vattenbad i en tjockbottnad kastrull på spisen.
  2. Mät upp sockret, det mjuka smöret och vaniljsockret i en skål. Vispa till skum. Vispa ner äggen ett i sänder. Tillsätt den uppsmälta chokladen, och till sist kakaon utblandad i vete­mjölet. Rör till en jämn massa.
  3. Täck insidan av en långpanna med bakplåtspapper och häll smeten i den här formen. Jämna ut ytan. Grädda 20–30 minuter i 175 grader. Grädda inte för länge, för då blir bakverket torrt. Kakan får gärna kännas lite fuktig då du tar ut den.
  4. Låt bakverket svalna och skär det i rektanglar.
  5. Gör fyllningen. Mät upp färskosten i en skål och vispa den luftig med elvisp. Tillsätt vaniljsockret, smöret och citron­skalet. Vispa tills blandningen är jämn. Sikta ner florsockret och vispa sakta vidare tills sockret har blandats i massan. Bred ut fyllningen på hälften av bitarna och lägg resten av bitarna ovanpå. Garnera eventuellt med florsocker och jordgubbsskivor.

Tips
Välj choklad vars kakaohalt är under 70 % för att undvika att bakelserna får en bitter smak.