Smakharmoni i rött

Carpaccio av innerfilé på biff­boskap skärs i mycket tunna skivor. Pinjenötter, rucola och högklassig matolja fulländar njutningen.

Ingredienser

  • ca 300 g innerfilé i bit (av biffboskap)
  • fingersalt
  • svartpeppar ur kvarn

På ytan
  • 1/2 tsk fingersalt
  • 1/2 tsk svartpeppar ur kvarn
  • 2 msk god oliv- eller valnötsolja
  • 4 msk rostade pinjenötter
  • ca 1 dl parmesanost i flagor
  • ca 4 dl vildrucola

Tillredning

  1. Ta bort eventuella hinnor från filén. Gnid köttet med salt och peppar. Ställ köttet i frysen för cirka 3 timmar.
  2. Skär köttet i lövtunna skivor. Om du vill, kan du lägga skivorna mellan två bakplåtspapper och lägga dem tillbaka i frysen.
  3. Tag ut skivorna i rumsvärme cirka 15 minuter före serveringen. Bred ut dem på assietter.
  4. Strö salt och peppar på skivorna. Stänk olja på skivorna och beströ dem med pinjenötter. Garnera portionerna med parmesan och rucola.


Så rostar du pinjenötter:

  1. Mät upp nötterna i en torr, het stekpanna. Rosta under omrörning tills nötterna tar färg. Nötterna blir lätt brända. Du kan ersätta pinjenötterna med solrosfrön eller till exempel val­nötter eller pistaschmandlar.
  2. Också svamp smakar perfekt med carpaccio. Fräs rensade och förvällda murklor i smör i en stekpanna. Du kan krydda med salt och peppar.
Dryckesförslag
Smakharmoni i rött

Till carpaccion lönar det sig att välja en fruktig standardchampagne (non vintage) med rostade toner. Ett alternativ, där också färgen matchar, är roséchampagne.