Tillbaka
Recept

Smash-cocktail på björnbär och hallon

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Smash-cocktail på björnbär och hallon

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
6 personer
6 personer

Krossa björnbären och hallonen till en trendig smash-cocktail och toppa med mynta och väl avkylt mousserande vin. Du kan gärna tillreda cocktailen av enbart hallon.

Dryckesförslag

Som vin till den bäriga smashen kan man med fördel välja en fruktig prosecco eller ett torrt, livligt och fruktigt mousserande rosévin. Sötman i alkoholfritt mousserande vin kan dämpas genom att blanda lika delar vin och mineralvatten.

Ingredienser
cirka 6 glas 
  • 4 dl bär, hallon och björnbär 

  • 4 kvistar mynta

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk flytande honung

  • 1 flaska (0,75 l) kallt torrt mousserande vin eller rosévin eller alkoholfritt mousserande vin 

För glaskanten:
  • 1 äggvita 

  • 1 msk torkat bär- eller nyponpulver 

  • 3 msk finkornigt socker

Tillredning
  1. Slå bären, myntan, citronsaften och honungen i en kanna. Finfördela ingredienserna med en potatisstöt eller slev. Större bitar stör inte.

  2. Vispa äggvitan i en djup tallrik. Blanda bär- eller nyponpulvret och sockret i en annan tallrik. Doppa glasens kant i äggvitan och därefter i pulver-sockerblandningen.

  3. Slå bär- och myntablandningen i glasen. Fyll upp med is och toppa med mousserande vin. Mixa försiktigt och servera omgående.

Tips: Frys in bär och/eller små myntablad i iskuberna. Du kan gärna tillreda drinken enbart med hallon.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko