Smash-cocktail på björnbär och hallon

Krossa björnbären och hallonen till en trendig smash-cocktail och toppa med mynta och väl avkylt mousserande vin. Du kan gärna tillreda cocktailen av enbart hallon.

Ingredienser

cirka 6 glas 
  • 4 dl bär, hallon och björnbär 

  • 4 kvistar mynta

  • 1 msk citronsaft

  • 2 tsk flytande honung

  • 1 flaska (0,75 l) kallt torrt mousserande vin eller rosévin eller alkoholfritt mousserande vin 

För glaskanten:
  • 1 äggvita 

  • 1 msk torkat bär- eller nyponpulver 

  • 3 msk finkornigt socker

Tillredning

  1. Slå bären, myntan, citronsaften och honungen i en kanna. Finfördela ingredienserna med en potatisstöt eller slev. Större bitar stör inte.

  2. Vispa äggvitan i en djup tallrik. Blanda bär- eller nyponpulvret och sockret i en annan tallrik. Doppa glasens kant i äggvitan och därefter i pulver-sockerblandningen.

  3. Slå bär- och myntablandningen i glasen. Fyll upp med is och toppa med mousserande vin. Mixa försiktigt och servera omgående.

Tips: Frys in bär och/eller små myntablad i iskuberna. Du kan gärna tillreda drinken enbart med hallon.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna / Alko

Dryckesförslag
Smash-cocktail på björnbär och hallon

Som vin till den bäriga smashen kan man med fördel välja en fruktig prosecco eller ett torrt, livligt och fruktigt mousserande rosévin. Sötman i alkoholfritt mousserande vin kan dämpas genom att blanda lika delar vin och mineralvatten.