Smörbönspasta

Bloggaren, ekonomen och författaren till boken Zero waste, Otso Sillanaukee, vill undersöka hur en lätt genomförbar hållbar livsstil lämplig för Finland kunde se ut. Smörbönspasta hör till Otsos favoriträtter.

Ingredienser

Eftersom Otso inte följer exakta anvisningar är receptet endast vägledande:

  • smörbönor (vita bönor)

  • pasta

  • vitlök

  • extra jungfruolja

  • (rosé)peppar

  • salt

  • näringsjästflingor

Tillredning

  1. Blötlägg torkade bönor i kylskåp minst 24 timmar. Byt vatten ett par gånger under blötläggningen. Koka bönorna 30–60 minuter tills de är mjuka.

  2. Koka pastan enligt anvisningarna på förpackningen. Spara 1 dl av kokvattnet.

  3. Medan pastan kokar, pressa bönorna med en gaffel så att ytan spricker.

  4. Krossa önskad mängd vitlök. Låt pastan rinna av. Slå den krossade vitlöken och en rejäl skvätt olivolja i den heta kastrullen. Hetta upp vitlöken (bryn inte). Tillsätt bönorna, krydda med salt och peppar och rör om blandningen. Slå kokvatten (se ovan) på pastan om den är för torr.

  5. Servera omgående med näringsjästflingor och säsongens grönsaker. Pastan lämpar sig utmärkt som tillbehör till bland annat inhemsk insjöfisk.

Otsos tips: Blötlägg och koka en större mängd bönor och frys in de överblivna bönorna i portioner för senare användning.

Recept Otso Sillanaukee, foto Roope Permanto, dryckesförslag Anri Lindström, Alko

Dryckesförslag
Smörbönspasta

Till den enkla men välsmakande pastan kan man med fördel servera en okomplicerad dryck. Tonerna av mogen citrus i sicilianska vita viner av smaktypen friskt & fruktigt balanserar upp bönpastans jordnära smaker. Ölvänner kan välja lätt, väl avkylt ofiltrerat veteöl till denna och andra bönrätter.