Snabba blinier

I det här receptet behöver smeten inte jäsa över natten.

Ingredienser

  • ca 20 st.
  • 1 1/2 dl mjölk
  • 5 gjäst
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 1 dl gräddfil
  • 1 dl bovetemjöl
  • 1/2 dl vetemjöl
  • 1 äggula
  • 1 äggvita

Till stekning
  • smör

Tillredning

  1. Rör ut jästen, saltet, sockret den rumsvarma gräddfilen samt bovete- och vetemjölet i den ljummade mjölken tills du har en jämn smet.
  2. Ställ bunken med sme­ten i varmt, men inte för hett vatten för en timme.
  3. När smeten har jäst, tillsätter du äggulan. Rör smeten jämn.
  4. Vispa vitan till hårt skum och sväng försiktig ner den i smeten precis innan du skall till att grädda blinierna. Grädda blinierna gyllengula på båda sidorna i en blini- eller plättpanna. Använd medelvärme för att blinierna inte skall bli brända.
  5. Servera blinierna heta med finhackad lök, fiskrom och smetana eller crème fraîche.

Tips
Blinigräddaren behöver inte svettas vid spisen hela tiden medan gästerna låter sig väl smaka. Blinierna hålls varma på ett eldfast fat som ställs på en kastrull med kokhett vatten. Du kan också grädda blinierna i förväg och värma upp dem 5 minuter i 175-gradig ugn strax innan serveringen.

Använd skirat smör till gräddningen så ryker fettet inte. Blir dina blinier inte frasiga utan bara fettdrypande? Lägg inte i mera fett i pannan genast då du har vänt på blinin, utan grädda först en stund så att ytan hårdnar lite. I annat fall suger blinin i sig för mycket fett. Även om fettet är en av idéerna med traditionella blinier kan det bli för mycket av det goda.