Snabbstekt lax à la Nice

Låt laxen åtföljas av bekanta element från sallad Nicoise, nämligen tomat, gröna bönor och olivtapenade.

Ingredienser

  • 200 g gröna bönor eller flata ärtbaljor

  • 600 g laxfilé (tjocka ändan)

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 250 g körsbärstomater

  • 8 kalla kokta nypotatisar

  • 8 dl krispig sallat 

  • 4 msk tapenade

Sås/dressing: 
  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 sardellfilé

  • 2 msk citronsaft

  • 4 msk olivolja

  • 1 tsk rödvinsvinäger

Tillredning

  1. Gör såsen/dressingen: Skala och krossa vitlöken. Finfördela sardellen. Rör ner dem i citronsaften, oljan och rödvinsvinägern.

  2. Koka bönorna i salt vatten cirka 6 minuter (ärtbaljor cirka 2 minuter). Slå bort kokvattnet och lägg bönorna (ärtbaljorna) i kallt vatten.

  3. Krydda laxen med salt och peppar. Grilla den på galler tills den är nästan färdig. För vid behov in en stektermometer i filéns tjockaste del. Fisken är färdig när termometern visar + 42 °C. 

  4. Klyv potatisarna. Grilla potatishalvorna och körsbärstomaterna tills de får vackra ränder. 

  5. Slå sås/dressing på sallaten. Servera laxen med sallat, vegetabilier och tapenade.

Text Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Taina Vilkuna