Som tam papayasallad

Som-tam-sallad på grön papaya är en klassisk thailändsk entrérätt.

Ingredienser

  • ca 500 g grön papaya
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 små schalottenlökar
  • 1–3 röda chilifrukter
  • 6 kokta gröna bönor
  • 3 msk nam pla-fisksås
  • 2 msk limesaft
  • 2 tsk palmsocker
  • några körsbärstomater
  • 1/2 dl grovhackade salta jordnötter

Tillredning

  1. Skala papayan, avlägsna fröna och skär frukten i tunna strimlor.
  2. Skala vit- och schalottenlöken och tärna dem fint. Skiva chilin. Avlägsna fröna om du vill undvika för mycken eldighet. Skär bönorna i ca 2 cm bitar. Sammanslå alla grönsakerna och lägg upp dem på ett serveringsfat.
  3. Lägg 1/4 av blandningen för sig i en skål och purea med stavmixer. Smaksätt purén med fisksås, limefrukt och socker. Sväng ner purén i resten av grönsaksblandningen. Garnera med tomathalvor och jordnötter.


Tips:

Ersätt den gröna papayan med en något rå mango, med en mogen papaya eller med ganska tunna gurk- och morotsstrimlor.