Tillbaka
Recept

Somrig bullkrans

Laktosfri
Vegan

Somrig bullkrans

Laktosfri
Vegan
60+ min
15 personer
60+ min
15 personer

Bullkransen fylld med rabarber- och jordgubbssylt är en oemotståndlig sommarläckerhet. Den passar perfekt som efterrätt en lat sommardag ute vid stugan.

Dryckesförslag

Sött eller halvsött mousserande rosévin ger smak av färska sommarbär i glaset. Servera gärna vinet i vackra coupeglas med låg kupa. Sötare rosébubbel kommer till exempel från Frankrike, Spanien och Italien.

Ingredienser
  • 2 dl havredryck

  • 25 g jäst

  • 1 dl socker

  • 2 tsk kardemumma

  • 1 tsk salt

  • 6–7 dl vetemjöl

  • 1/2 dl rypsolja

 

Rabarber- och jordgubbssylt:

  • 150 g rabarber

  • 150 g jordgubbar

  • 1 vaniljstång

  • 2 msk vatten

  • 1 1/2 dl sylt- och marmeladsocker

 

Till ytan:

  • 2 msk havredryck

  • 2 msk socker

  • 2 msk mandelspån

  • 2 msk pärlsocker

 

Dekoration:

  • florsocker

  • 100 g jordgubbar

  • ätbara blommor (t.ex. penséer eller pelargoner)

 

Tillredning
  1. Gör sylten. Skölj och skär rabarberstjälkarna i bitar. Snoppa jordgubbarna. Lägg rabarber och jordgubbar i en kastrull. Dela vaniljstången, gröp ur fröna i kastrullen och lägg också i stången. Tillsätt vatten och syltsocker. Koka sylten på svag värme i cirka 10 minuter. Ta bort skummet som bildas på ytan. Låt sylten svalna. Sylten ska vara tjock.

  2. Lös upp jästen i handljummen havredryck. Tillsätt socker, kardemumma och salt. Tillsätt mjöl lite i taget och knåda degen i cirka 5 minuter. Tillsätt till sist rypsoljan och knåda en stund till. Låt degen jäsa till dubbel storlek under duk.

  3. Stjälp upp degen på mjölat bord. Kavla ut degen till en rektangulär platta (35 cm × 60 cm).

  4. Bred ut sylten över degen och rulla ihop plattan till en tät rulle. Skär rullen på längden med en kniv, så att du får två längder.

  5. Lägg längderna i kors på varandra med snittytan uppåt. Snurra dem runt varandra. Forma till en krans på en plåt med bakplåtspapper. Nyp ihop fogen. Låt kransen jäsa under bakduk i 30–45 minuter.

  6. Rör ner sockret i havredrycken. Pensla kransen med blandningen. Strö mandelspån och pärlsocker på ytan.

  7. Grädda kransen på nedersta falsen i ugnen i 200 grader i 20–25 minuter.

Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström