Soppa med chorizo och kikärter

Den milt kryddiga kikärtsoppan eldas lämpligt av chorizo, här som råkorvsversion.

Ingredienser

  • 1 lök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 morötter
  • ca 200 g palsternacka
  • 4 chorizor eller andra kryddiga korvar
  • 2 msk rybsolja
  • ca 7 dl kyckling- eller köttbuljong
  • 1 burk (400 g) skalade tomater på burk
  • ca 1 tsk harissa eller en stänk chilipulver
  • 1/2 tsk kanel
  • 3 dl kokta kikärter
  • 1 pkt (125 g) mozzarella
  • 3 msk finklippt färsk bladpersilja
  • 1 tsk grovmalen svartpeppar

Tillredning

  1. Skala och skiva löken. Skala och tärna rotsakerna. Skär korven i små bitar. Bryn korven i olja i en kastrull tills den får en snygg färg. Ställ korven åt sidan för en stund. Häll löken och rotsakerna i kastrullen. Fräs dem cirka en minut. Häll i buljongen, tomaterna och krydd­orna.
  2. Låt soppan koka upp och sedan koka sakta i 15 minuter eller tills rotsakerna är mjuka. Tillsätt korven och kikärterna. Koka tills korven och ärterna är varma och korven mogen.
  3. Ös upp av soppan på tallrikar. Lägg tärnad mozzarella i varje portion och strö persilja på ytan. Mala svartpeppar över varje portion.


Tips:

Harissa är en nordafrikansk kryddblandning med bl.a. chili, vitlök och spiskummin. Harissa kan ersättas med t.ex. cayennepeppar.

Dryckesförslag
Soppa med chorizo och kikärter

Till chorizosoppan lönar det sig att prova en medelfyllig chianti, som älskar rätter med tomat i. Också ett friskt, ljust lageröl jämnar fint ut soppans kryddighet.