Sikseljanka är en elegant och välsmakande soppa med tomat och smetana. Soppan kan drygas ut med annan fisk och/eller räkor.
Se recept >
Ett ögonblick…
När det är dags för vinterfiske, var beredd med skeden i handen för nu är soppa på lake en stor favorit. Krydda delikatessen med fänkol och koka den i ett klart spad. Du får extra smak på rotfrukterna när du rostar dem.
Klassisk fransk chardonnay från Bourgogne rimmar utmärkt med den fylliga laksoppan. Vinet får vara fruktigt med lätt ekighet. Ölvännen väljer en lager med maltig sötma.
800–1000 gram benad lake
12 dl fiskbuljong
cirka 9 st potatisar (cirka 400 g)
5 morötter
4 schalottenlökar
2 små fänkol
2 msk olja
2 msk smör
5 lagerblad
10 svartpeppar
saften av 1 citron
2–3 tsk soja
1 kruka färsk dill
1 kruka färsk gräslök
salt
Koka upp vattnet i en kastrull och tillsätt fiskbuljongtärningarna.
Tvätta potatisarna noga och klyv dem om de är för stora.
Skala och skär morötterna, löken och fänkolen.
Hetta oljan och smöret i stekpanna och rosta och vänd potatisarna i cirka 5 minuter. Lyft undan potatisarna och rosta de övriga grönsakerna. Låt grönsakerna koka i fiskbuljongen tillsammans med kryddorna. Häll lite vatten på stekpannan och skölj stekskyn i soppan. Koka i cirka 15 minuter eller tills grönsakerna är nästan mjuka.
Tillsätt fiskbitarna, citronsaften och soja. Låt sjuda lätt tills fiskbitarna är färdigkokta.
Krydda med färska örter och salt.