Söt panzanella

Panzanellans, alltså den italienska brödsalladens dessertvariant innehåller bulle med grillränder, bär, frukt och zabaglionesås.

Ingredienser

  • 6 bullskivor

  • 2 msk smält smör

  • 1 tsk kanel

  • 500 g jordgubbar

  • 2 mogna nektariner eller persikor

  • 2 skivor vattenmelon

  • 4 msk krossade pistaschnötter

Zabaglione

  • 3 rumstempererade äggulor

  • 0,5 dl socker

  • 0,75 dl marsala eller något annat dessertvin

  • 2 tsk rivet apelsinskal

Tillredning

  1. Grilla ränder på bullskivorna. Slå på smält smör och kanel. (Tärna bullen.)

  2. Tärna jordgubbarna, klyv eller tärna nektarinerna (persikorna) och skiva melonen.

  3. Grilla nektarinerna (persikorna) och melonen lätt. Slå därefter bären, frukterna och bullen i en skål.

  4. Tillred zabaglionesåsen: Vispa äggulorna med socker i en metallskål tills blandningen är ljus och fluffig. Ställ skålen i ett vattenbad och slå i vinet. Vispa blandningen tills den påminner om vispad vaniljsås (5–10 min). Smaksätt med rivet apelsinskal. Servera såsen omgående.

  5. Garnera anrättningen med krossade pistaschnötter.


Tips! Tärnad drakfrukt ger panzanellan extra touch.

Dryckesförslag
Söt panzanella

Zabaglionesåsen gör panzanellan till en sann läckerhet. Varför inte bjuda i samma söta marsalavin som ingår i såsen?

Den som gillar bubblor kan välja en blommig asti med citrustoner eller en lättare spritsig moscato d’asti med liknande aromer till panzanellan.