Festsäsongens läckraste chokladkaka bjuder på dadel, kaffe, saltstänkt tjinuski samt syrligt och gräddigt kvargskum.
Se receptet >
Ett ögonblick…
En skvätt rödvin och några skivor torrkaka blir en läcker dessert. Rödvinstriflen bjuder på smak av både kaka och bär.
1 dl (spanskt) rödvin
1 dl socker
1 kanelstång
250 g buskblåbär (amerikanska blåbär) eller tärnade färska plommon eller en blandning av dessa
300 g torrkaka, exempelvis frukt- eller citronkaka
100 g bastognekex
3 msk blåbärssylt
200 g crème fraîche
2 dl vispgrädde
(florsocker)
rivet skal från en apelsin (ekologisk)
1 dl rostade mandelflarn
125 g buskblåbär (amerikanska blåbär)
Slå rödvinet, sockret och kanelstången i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda några minuter. Lyft bort kastrullen från spisen och låt blandningen svalna till rumstemperatur.
Tärna kakan och grovsmula kexen. Slå tärningarna och smulorna i ett djupt serveringskärl. Tillsätt ca en halv dl rödvinsblandning och blåbären (plommonen). Bland ut crème fraîchen som ränder i sylten och slå den över blåbären. Låt anrättningen vila en stund i kylskåp.
Vispa grädden (tillsätt florsocker) och slå den över triflen i serveringskärlet. Garnera med rivet apelsinskal, rostade mandelflarn, fikon och blåbär.
Tips: Den läckra desserten kan göras på torra överblivna kakbitar.
Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko