Tillbaka
Recept

Spansk rödvinstrifle

Vegetarisk

Spansk rödvinstrifle

Vegetarisk
60 min
8 personer
60 min
8 personer

En skvätt rödvin och några skivor torrkaka blir en läcker dessert. Rödvinstriflen bjuder på smak av både kaka och bär.

Ingredienser
  • 1 dl (spanskt) rödvin

  • 1 dl socker

  • 1 kanelstång

  • 250 g buskblåbär (amerikanska blåbär) eller tärnade färska plommon eller en blandning av dessa

  • 300 g torrkaka, exempelvis frukt- eller citronkaka

  • 100 g bastognekex

  • 3 msk blåbärssylt

  • 200 g crème fraîche

  • 2 dl vispgrädde

  • (florsocker)

Garnering:
  • rivet skal från en apelsin (ekologisk)

  • 1 dl rostade mandelflarn

  • 125 g buskblåbär (amerikanska blåbär)

  • fikon
Tillredning
  1. Slå rödvinet, sockret och kanelstången i en kastrull. Koka upp blandningen och låt den sjuda några minuter. Lyft bort kastrullen från spisen och låt blandningen svalna till rumstemperatur.

  2. Tärna kakan och grovsmula kexen. Slå tärningarna och smulorna i ett djupt serveringskärl. Tillsätt ca en halv dl rödvinsblandning och blåbären (plommonen). Bland ut crème fraîchen som ränder i sylten och slå den över blåbären. Låt anrättningen vila en stund i kylskåp.

  3. Vispa grädden (tillsätt florsocker) och slå den över triflen i serveringskärlet. Garnera med rivet apelsinskal, rostade mandelflarn, fikon och blåbär.

Tips: Den läckra desserten kan göras på torra överblivna kakbitar.

Recept Sanna Kekäläinen, foto Reetta Pasanen, dryckesförslag Anri Lindström/Alko