Tillbaka
Recept

Sparrispaj med fetaostkräm

Vegetarisk

Sparrispaj med fetaostkräm

Vegetarisk
60 min
8 personer
60 min
8 personer

Den här sparrispajen görs på en gräddad bladdegsbotten. Sparris med fetaostkräm är en läckert smakpar som passar på festbordet! Kombinera gärna med Vinho Verde som matdryck.

Dryckesförslag

Vita viner från regionen Vinho Verde i nordvästra Portugal bjuder på smak av svala Atlanten. De här friskt syrliga och aromatiskt fruktiga vinerna är ett utmärkt sällskap till salta pajer. Servera vinet väl kylt, så att det inte mister sin typiska, lätt mousserande, karaktär.

Ingredienser
  • 1 stor bladdegsplatta (600 g)

  • 1 ägg för pensling

  • 1 dl fröblandning

Fetaostkräm:

  • 200 g fetaost

  • 200 g naturell färskost

  • 2 msk honung

Fyllning:

  • 250 g sparris

  • 1 kruka basilika

  • 1 liten vitlöksklyfta

  • 2 msk olivolja

  • 2 msk citronsaft

  • kvarnmalen svartpeppar

  • flingsalt  

Tillredning
  1. Låt bladdegsplattan tina i rumstemperatur 1 timme innan tillagning. Bred ut plattan på en ugnsplåt med bakplåtspapper och kavla den lite tunnare.

  2. Skär snitt runt degplattan, ungefär 1 cm från ytterkanten och nästan ner till botten. Stick hål i pajdegen med en gaffel, så att den inte sväller i ugnen.

  3. Pensla kanterna med ägg och strö hälften av fröblandningen längs kanterna. Värm ugnen till 200 grader och grädda pajbottnen i 25–35 minuter, tills den är genomgräddad. Ta ut den och låt svalna.

  4. Gör fetaostkrämen. Använd en mixer för att smula fetaosten i en skål. Tillsätt färskost och blanda till en slät kräm. Smaksätt med honung.

  5. Skala sparrisen om du vill. Koka sparrisstjälkarna i lättsaltat vatten i ungefär en minut. Skölj dem genast under kallt vatten, så att de svalnar och behåller sin fina färg.

  6. Gör örtoljan. Lägg hälften av basilikabladen i en mixerskål och tillsätt finhackad vitlök. Tillsätt också olivolja och citronsaft och mixa blandningen jämn.

  7. Låt fetaostkrämen svalna ordentligt innan du breder ut den på pajbottnen. Placera sparrisstjälkarna och ringla örtoljan över. Strö basilikablad och fröblandningen över pajen, och eventuellt också svartpeppar och lite flingsalt.

  8. Servera pajen med citronskivor.