Tillbaka
Recept

Sparrissoppa med parmesanost och parmaskinka

Glutenfri
Laktosfri

Sparrissoppa med parmesanost och parmaskinka

Glutenfri
Laktosfri
6 personer
6 personer

Sparrissoppans eleganta smak kan förhöjas med en skvätt vitt vin och lätt vispad grädde. Den som vill ha lite mer substans kan dryga ut soppan med riven och stekt parmesanost och parmaskinka.

Dryckesförslag

Till sparrissoppan rekommenderas en fruktig mousserande prosecco som gör sparrisens milda smak rättvisa. Den som vill slå på stort kan välja en lätt bränd och fruktig champagne.

För ölvänner rekommenderas en frisk ljus lager som rimmar med soppans eleganta smak.

Ingredienser
  • 2 knippen (à 450 g) grön sparris

  • 20 cm purjolök

  • 2 msk smör

  • 6 dl grönsaksbuljong

  • 0,5 tsk salt

  • 0,5 tsk svartpeppar mald i pepparkvarn

  • 2 dl vispgrädde

  • 1,5 dl vitt eller mousserande vin

  • Parmesanflarn och parmaskinka

  • 40 g lufttorkad skinka

  • 30 g parmesanost

  • 0,5 tsk timjanblad

  • 6 sparristoppar

  • färska örter, groddar eller salladsskott

Tillredning
  1. Skölj sparrisen och skär bort den träiga delen längst ned (1–2 cm). Skiva sparrisen. Spara 6 toppar till garneringen.

  2. Skölj, klyv och skiva purjolöken. Värm smöret i en kastrull. Slå i purjolöken och rör om en stund. Slå sedan i sparrisen. Slå i grönsaksbuljongen och låt grönsakerna koka tills de är mjuka (ca 15 min).

  3. Tillaga parmesanosten och skinkan. Börja med parmesanflarnen. Riv osten och slå den i en stekpanna med ytbeläggning. Strö på timjanblad. Smält och bryn osten utan omrörning. Låt osten svalna och bryt den sedan till flarn.

  4. Stek skinkskivorna snabbt och låt dem svalna.

  5. Klyv sparristopparna och stek dem i en stek- eller grillpanna. Salta de stekta topparna.

  6. Mosa de kokta grönsakerna i steg 2. Vispa grädden lätt och rör ner den i blandningen. Värm soppan och slå i vinet. Smaka av med salt och kryddor.

  7. Slå purésoppan i djupa tallrikar. Garnera med färska örter, groddar eller salladsskott, sparristoppar samt parmesanflarn och skinka strax före serveringen. Parmesanflarnen hålls frasiga längre om de serveras separat.