Steak salad på kronhjort

Gomsmekande Steak salad på franskt vis med senapssås och mögelost.

Ingredienser

  • 500 g innerfilé av kronhjort

  • 1 päron

  • 1 msk smör + 1 msk olivolja

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Dijonvinägrett med honung 

  • 1 tsk Dijonsenap

  • 1 tsk flytande honung

  • 1 msk rödvinsvinäger

  • 3 msk olivolja

  • flingsalt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Sallad

  • 1,5 l blandad sallat, t.ex. rucola, bladspenat och radicchio

  • 250 g körsbärstomater

  • 150 g Fourme d´Ambert eller någon annan blåmögelost

  • 3 msk hackad rostad valnöt

Tillredning

  1. Ställ köttet i rumstemperatur ungefär en halv timme före tillredningen.

  2. Skala och tärna päronet. Stek tärningarna i smör eller olja några minuter under omrörning. Låt tärningarna vila.

  3. Bryn köttet i en blandning av smör och olja. För in en stektermometer i köttets tjockaste parti och fortsätt sedan stekningen i ugn (+ 150 °C) tills termometern visar + 58 °C (svagt rosa kött). Fortsätt stekningen tills termometern visar + 64 °C om du föredrar genomstekt kött. Krydda med salt och peppar.

  4. Linda in köttet i foliepapper och låt det vila ca 15 minuter. Skär köttet i tunna skivor.

  5. Tillred såsen: Blanda senapen, honungen och vinägern. Slå långsamt i olivoljan under omrörning. Smaka av med svartpeppar och salt.

  6. Skölj sallaten, låt den torka och lägg sedan upp den på ett serveringsfat. Klyv körsbärstomaterna. Skiva eller smula osten. Slå tomaterna, osten och pärontärningarna på sallaten. Slå på vinägretten och blanda salladen.

  7. Placera köttskivorna ovanpå salladen och garnera med hackade valnötter.

Dryckesförslag
Steak salad på kronhjort

Medelfylliga syrahviner från norra Rhône och chateauneuf-du-papeviner med mogen bärighet från södra Rhône rimmar utmärkt med aromerna hos rätten steak salad.