Stekt karamellbanan

Tillred grillfesternas toppdessert i en murbottenpanna (muurikka) och servera den med hemgjord kokosglass. Kanel, chili och ingefära i kombination med den söta tjinuskiliknande bananen ger en oförglömlig smakupplevelse. Glöm inte saltet – det balanserar upp bananens sötma och sätter guldkant på såsen.

Ingredienser

  • 3 bananer

  • 1 msk riven ingefära

  • 25 g smör

  • 1 dl farinsocker

  • 0,5 tsk kanel

  • 0,25 tsk mald chili

  • en nypa salt

Därtill:

  • kokosglass

  • färska bär, exempelvis blåbär, hallon och smultron

Tillredning

  1. Skala bananerna och dela dem i två lika stora delar. Klyv delarna på längden.

  2. Skala och riv ingefäran.

  3. Smält smöret i en murbottenpanna (eller stekpanna). Tillsätt farinsockret, bananerna, ingefäran, kanelen och chilin. Stek bananbitarna på vardera sidan tills de är vackert bruna. Strö på en nypa salt.

  4. Servera med kokosglass och färska bär.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista, dryckesförslag Anri Lindström