Tillbaka
Recept

Tranbärslax och grönkål

Glutenfri
Laktosfri

Tranbärslax och grönkål

Glutenfri
Laktosfri
4 personer
4 personer
Tranbärslax och marinerad grönkål är ett gomsmekande smakpar. Stek laxen på vardera sidan i smör. Skär grönkålen i tunna skivor och stek skivorna i olivolja med citronsaft och rivet citronskal tills de är härligt knapriga.   
Dryckesförslag

Servera gärna franskt pinot noir-vin från klassikerområdet Bourgogne till tranbärslaxen. Det lätta och friska vinet bjuder på toner av röda bär och skog. Servera vinet aningen avkylt. 

Ingredienser
  • 500 g lax 

  • 1 dl tranbär 

  • 4 msk honung 

  • ½ tsk salt  

  • ½ tsk svartpeppar 

  • 1–2 msk smör för stekningen 

 

Marinerad grönkål 

  • 2 msk olivolja  

  • 200 g grönkål 

  • 2 msk citronsaft 

  • 1 msk rivet citronskal  

  • ½ tsk flingsalt 

  • ½ tsk svartpeppar 

Tillredning
  1. Skär laxen i fyra 125 g stora portionsbitar. Avlägsna skinnet från bitarna.

  2. Mosa tranbären med en stavmixer och tillsätt honung, salt och svartpeppar.

  3. Stek laxbitarna i smör. Vänd bitarna under stekningen. Tillsätt tranbärsmos när laxen är nästan färdig. Låt anrättningen badda en stund och pensla därefter laxbitarna med tranbärsmos.

  4. Tillred grönkålen. Slå olivolja och tunnskuren grönkål i en stekpanna. Stek 2–3 minuter tills kålen blir mörkgrön. Tillsätt citronsaft och rivet citronskal. Lyft bort pannan från spisen och smaka av med salt och svartpeppar.

Recept Mika Rampa, foto Satu Nyström