Stekt ris

Stekt ris, fried rice, är som en asiatisk pyttipanna. Man wokar kallt ris och tillsätter nästan vad som helst gott man hittar i kyl­skåpet. Den här gången använde vi kyckling, men den kan ersättas med till exempel räkor eller kokt skinka. En vegetarisk variant får man genom att utesluta kycklingen och i stället ta mera grönsaker.

Ingredienser

  • 2 vårlökar eller 1/4 purjo
  • 2 vitlöksklyftor
  • 1 ganska mild chilifrukt
  • ca 3/4 dl rybsolja
  • ca 8 dl kallt, kokt basmatiris
  • 3–4 genomstekta, skivade kycklingfiléer
  • ca 200 g skivad svamp, t.ex. champinjoner eller shiitake
  • 2 ägg
  • ca 2 msk sojasås
  • 2 tsk citron- eller limesaft
  • 1 tsk socker
  • svartpeppar enligt smak
  • (1 kruka färsk koriander)

Tillredning

  1. Finhacka vårlöken. Skala och krossa vitlöksklyftorna. Skär bort fästet på chilin, fröa ur och tärna den.
  2. Hetta upp oljan i en wokpanna. Fräs vitlöks- och chilihacket en stund. Tillsätt riset och stek ungefär en minut under omrörning. Tillsätt de skivade kycklingfiléerna, den skivade svampen och vårlöken. Stek vidare ungefär en minut under omrörning. Flytta risblandningen mot wokens kanter så att det blir tomt i mitten av woken. Häll i lite mera olja och slå äggen i fettet. Stek äggen till en blandning som på­minner om äggröra. Rör ut äggröran bland risblandningen.
  3. Sammanslå sojan, citronsaften och sockret. Häll blandningen över wokrätten och krydda med svartpeppar. Finstäm rätten med koriander om du önskar.


Tips:

Du kan tillsätta andra rot- och grönsaker, såsom tärnade morötter, skivade platta ärtbaljor eller tunnstrimlad kål. Också groddar ger en trevlig smak. Du kan ersätta en del av kycklingen med räkor.

Dryckesförslag
Stekt ris

Halvtorrt och halvsött vitvin från Mosel går fint till asiatisk mat såsom stekt ris. Syran och aromerna hos riesling stödjer matens mångsidiga smaker, och vinets restsocker jämnar ut eldigheten hos maten.