Stekt senapsgravad strömming

Strömmingsrätten bär delvis den svenske stjärnkocken Leif Mannerströms signatur.

Ingredienser

  • 600 g strömmingsfiléer

Till stekningen:

  • ströbröd

  • grovt rågmjöl

  • smör

Till marinaden:

  • 3 vitlöksklyftor

  • 1 dl finfördelad bladpersilja

  • 2 dl crème fraîche

  • 4 äggulor

  • 1 msk senapspulver (t.ex. Coleman)

  • 2 msk grov dijonsenap

  • 2 msk söt senap (dijonsenap med honung eller bassenap med tillsats av 1 tsk flytande honung)         

  • vitpeppar mald i pepparkvarn

  • salt

Tillredning

  1. Gör marinaden: Skala och krossa vitlöken. Finfördela bladpersiljan. Rör ihop vitlöken, persiljan, crème fraîchen, äggulorna, senapspulvret och senapen. Krydda med salt och peppar. Doppa strömmingsfiléerna omsorgsfullt i marinaden. Lägg dem i en skål och täck med plastfolie. Ställ skålen i kylskåp över natten. 
  2. Blanda ströbrödet och rågmjölet och panera de marinerade strömmingsfiléerna. 
  3. Stek filéerna i smör ca 2 minuter på vardera sidan. Servera med till exempel potatismos och citron.

Recept Sanna Kekäläinen Foto Reetta Pasanen

Dryckesförslag
Stekt senapsgravad strömming

Till senapsgravad strömming dricker nordborna i allmänhet frisk och maltig lager.

Den som föredrar vin kan välja en torr eller halvtorr aromatisk och kryddig gewürztraminer eller ett blandvin baserat på gewürztraminer.