Stekt sparris

Stekt sparris ger angenäm omväxling till kokt sparris. Tillagningen är enkel och resultatet är läckert. Stekning i smör och olivolja accentuerar sparrisens smak.

Ingredienser

  • 1 knippe (ca 450–500 g) färsk sparris

  • 1 msk olivolja

  • 2 msk smör

  • salt

Därtill:
  • rucola

  • rostade pinjenötter

  • parmesan- eller pecorinoflarn

Tillredning

  1. Skölj sparrisen omsorgsfullt. Skär bort eller bryt av sparrisens träiga ända. Skala sparrisen uppifrån ned med en sparris- eller potatisskalare. Smal grön sparris behöver inte skalas.  

  2. Värm oljan och smöret i en stor flat panna. Tillsätt sparrisen och stek den cirka fem minuter på vardera sidan.  

  3. Om sparrisen är tjock kan du tillsätta vatten i slutet av stekningen (vattnet bör täcka sparrisen nästan helt). Täck pannan med lock eller hushållspapper och låt sparrisen dra några minuter på låg värme. Låt inte sparrisen bli för mjuk! Kontrollera om sparrisen är färdig genom att föra in en sticka eller gaffel i dess tjocka ända. 

  4. Servera sparrisen med citronklyftor och/eller nötolja eller på rucolabädd med rostade pinjefröer och parmesan- eller pecorinoflarn.

Recept Leena Kalliokoski, foto Otavamedia, dryckesförslag Taina Vilkuna
Dryckesförslag
Stekt sparris

Lätt ekad och oekad chardonnay med nöttoner rimmar utmärkt med stekt sparris. Fruktig champagne eller franciacorta med rostade toner är också ett utmärkt val.