Njut av de goda svampvåfflorna med färskostkräm och ett lätt, bärigt rött vin.
Se recept >
Ett ögonblick…
Stensoppsrisotto hör till författaren Outi Pakkanens favoriträtter. Hemligheten med en lyckad risotto ligger i ordningsföljden vin och buljong.
Till stensoppsrisotton kan man servera både vitt och rött vin. Outi Pakkanen sköljer helst ned den läckra risotton med en österrikisk grüner veltliner av smaktypen nyanserat & strukturerat. Vinets runda fruktighet och milda peppartoner balanserar upp rättens jordnära aromer. Vänner av rödvin kan med fördel avnjuta rätten med en medelfyllig Piemonte-nebbiolo av smaktypen bärigt & friskt. Vinets milda bärtoner lyfter anrättningens aromer till nya höjder.
20–30 g torkad stensopp
olja
1 lök
1 vitlöksklyfta
3,5 dl risottoris
2 dl vitt vin
8 dl hönsbuljong
1 dl vispgrädde
riven parmesan
30 g smör
2 tsk rivet citronskal
svartpeppar
hackad (blad)persilja
Blötlägg svampen 1–2 timmar i stor mängd kallt vatten. Sila och pressa svampen med hushållspapper. Slå svampen i en gryta och tillsätt oljan och löken. Låt blandningen sjuda.
Bryn svampen, tillsätt riset och sautera blandningen. Tillsätt vinet och därefter hönsbuljongen en slev åt gången (observera ordningsföljden!).
Tillsätt grädden, parmesanosten, smöret och det rivna citronskalet. Låt anrättningen vila en stund. Krydda med svartpeppar och (blad)persilja.
Recept Outi Pakkanen, foto iStock, dryckesförslag Anri Lindström, Alko