Hemligheten med en lyckad risotto ligger i ordningsföljden vin och buljong.
Se recept >
Ett ögonblick…
Tänk om du skulle lägga stensoppen i våffelpannan för omväxlings skull? Njut av de goda svampvåfflorna med färskostkräm och ett lätt, bärigt rött vin.
Valpolicella och Bardolino är röda viner av smaktypen Bärigt & friskt som produceras i Veneto, Italien. Båda är läckert bäriga och rätt så lätta. Vinet som du serverar till våfflorna får gärna vara aningen kylt.
Saison-ölet har en smak med rund munkänsla och pigga bubblor – ett förtjusande komplement till stensoppsvåfflor.
Ett väl kylt alkoholfritt rött vin är också ett utmärkt smakpar till våfflor.
300 g stensopp
4 dl lättmjölk
2 ägg
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
100 g riven parmesan
½ dl olivolja
¼ tsk salt
fett för smörjning av våffeljärn
Dessutom:
1 ekologisk citron (skalet + 1 msk saft)
200 g naturell färskost
1 rödlök
½ kruka gräslök
½ tsk svartpeppar
Mät upp mjölken i en skål. Tillsätt äggen och blanda om. Rör ner vetemjöl och bakpulver. Fortsätt med riven parmesan, olja och salt.
Skiva stensopparna och bryn dem lätt i stekpanna, tills vätskan avdunstar.
Värm upp våffeljärnet och smörj stekytorna med fett.
Lägg några skivor stensopp på våffeljärnet och häll våffelsmet ovanpå. Stek tills våfflan är frasig och fortsätt sedan med nästa.
Laga färskostkrämen. Riv citronskalet, pressa ut saft och rör ner båda ingredienser i färskosten. Servera våfflorna med färskostkräm, finhackad rödlök och gräslök. Strö slutligen över svartpeppar.