Surf & turf -pyttipanna

Pyttipannan är full av smak i sig själv, men om du önskar mer fuktighet, kan du servera rätten med vitlökskryddad majonnäs. Här får du ett modigt serveringstips: häll kräftorna på ett väl rengjort bord och slå över kokta eller stekta potatisar och kryddstark korv.

Ingredienser

  • 2 sommarlökar med stjälkar

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 kg
 kokt färskpotatis

  • 4 råkorvar, t.ex. chorizo

  • 1 stjälk bladselleri

  • 1 avlång paprika

  • 1 kokt majskolv

  • cirka 0,75 dl rybs- eller olivolja

  • 2 lagerblad

  • kokta kräftor, t.ex. flodkräfta

  • 0,5 tsk flingsalt

  • knappt 0,5 tsk svartpeppar ur pepparkvarn

  • (0,5 dl finfördelad bladpersilja)

Tillredning

  1. Skala och finfördela vitlöken. Skölj sommarlöken och skär den och stjälkarna i små bitar. Låt stjälkbitarna vänta på dekoreringen. Tärna eller skiva den kokta potatisen. Skär bladsellerin och paprikan i små bitar. Ta loss kornen från den kokta majsen.

  2. Hetta upp oljan. Kläm ut små bollar ur råkorven direkt på pannan och stek tillsammans med lök och lagerblad tills korven är genomstekt. Kom ihåg att röra om under stekningen. Blanda i potatisen, bladsellerin, paprikan och majsen. Stek tills grönsakerna får fin färg. Tillsätt kräftorna och låt dem bli varma. Krydda med salt och peppar. Strö gärna över finfördelad bladpersilja.


Tips: Pyttipanna är en utmärkt rätt när det blivit över kokta kräftor från kräftskivan. Använd förutom stjärt också köttet i saxarna. I stället för flodkräfta kan du använda vanliga räkor.

Dryckesförslag
Surf & turf -pyttipanna

I Louisiana är man inte så fin i kanten. Välj gärna t.ex. en amerikansk ale med stor humlebeska som matdryck. Den amerikanska humlen ger ölen citrustoner och fruktiga och blommiga aromer, som rimmar utmärkt med en pyttipanna som mixar ihop skaldjur med kryddad korv.

Bland vinerna lämpar sig antingen ett mjukt och fruktigt rödvin eller ett friskt och fruktigt vitvin från Kalifornien.