Tillbaka
Recept

Sushimuffins

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri

Sushimuffins

Glutenfri
Vegetarisk
Laktosfri
60+ min
12 personer
60+ min
12 personer

Prova sushi på ett nytt sätt! Dessa lax-rismuffins görs med sjögräsark som muffinsformar.

Dryckesförslag

Det klassiska vinparet till sushismaker är riesling av smaktypen Friskt & fruktigt från Tyskland. Restsockret i dem balanserar vinernas höga syra, och fruktigheten avrundar sushimuffinsens umamismak, sälta och chilins mjuka hetta.

Ingredienser
  • 2 dl sushiris

  • 2,5 dl vatten

  • 1/2 dl risvinäger

  • 1 msk socker

  • 1/2 tsk salt

  • olja till stekning

  • 3 nori-sjögräsark


Marinerad lax:

  • 300 g havslax

  • 3/4 dl majonnäs (kewpie)

  • 2 msk chilisås

  • 2 msk soja


Tillbehör:

  • 1/2 gurka

  • 2 stjälkar vårlök

  • 1 msk sesamfrön

Tillredning
  1. Koka riset enligt anvisningarna på förpackningen. Blanda risvinäger, socker och salt. Tillsätt blandningen i det kokta riset.

  2. Skär noriarken i fyra delar. Tryck dem lätt i formarna i en muffinsplåt. Fördela riset på noriarken och pressa ner riset i formarna med en sked så att det formas till en stadig kopp.

  3. Torka av laxens yta och ta bort skinnet. Skär laxen i tärningar och blanda ner majonnäs, chilisås och soja. Rör om och tillsätt laxen på riset. Grädda i 225 grader i cirka 5 minuter. Laxen får vara rå i mitten. Om du vill ha genomstekt lax, grädda i ytterligare 5 minuter.

  4. Tärna gurkan och finhacka vårlöken.

  5. Toppa sushimuffinsen med gurka och vårlök. Strö över sesamfrön. Om du vill kan du också klicka på lite chilisås och majonnäs.

Tips: Har du provat kewpie-­majonnäs som används i sushi? Det är en majonnäs smaksatt med chili, som du kan ersätta med vanlig majonnäs eller skippa helt och hållet.

Recept Mika Rampa, foto Antti Raatikainen, dryckesförslag Taina Vilkuna och Anri Lindström