Svamppaj Pusula – Cocconato

Den bekanta svanppajen får en ny kick av rucola, pinjenötter och hasselnötsolja, vars smak gör sig ytterst fint med svamp.

Ingredienser

Fyllning
  • 1 dl torkade kantareller
  • 1/2 dl torkade fårtickor
  • 1/2 dl fettfri mjölk
  • 2 schalottenlökar
  • 2–4 tsk rybsolja
  • 1 burk (200 g) crème fraîche
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1–2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk balsamvinäger
  • lite svartpeppar
  • lite riven muskotnöt
  • 1 ägg

Pajbotten
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl semlemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk rybsolja

Till formen
  • 1 klick smör
  • 2 msk skorpmjöl

Dessutom
  • 1 liten påse pinjenötter
  • ca 2 msk olivolja
  • 2 tsk hasselnötsolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1/4 tsk salt
  • 1 kruka eller knippa rucola

Avslutningsvis
  • hasselnötsolja

Tillredning

  1. Nästan all torkad eller förbehandlad svamp kan användas i pajen. Finhacka eller krossa svampen. Blötlägg svampen i mjölk i minst 1 timme. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lökhacket lätt i rybsolja. Sammanslå alla fyllningsingredienserna och rör om lätt. Ställ åt sidan för en stund.
  2. Gör degen. Rör samman smöret och ägget, som båda skall vara rumsvarma. Rör i en annan skål samman mjölet, bakpulvret oh saltet. Sammanslå ingredienserna och tillsätt oljan. Smörj och bröa formen. Tryck ut degen i formens botten och kanter.
  3. Grädda bottnen ca 12 minuter i 200°C. Bred ut fyllningen på degbottnen och grädda vidare tills pajen är genomgräddad.
  4. Rosta pinjefröna lätt i ugnen eller i en stekpanna. Blanda oljorna, vinägern och saltet i en skål. Vänd rucolan och pinjefröna i blandningen.
  5. Servera pajen ljummen. Lägg rucolablandningen på pajen och ringla hasselnötsolja över den strax före serveringen.
Dryckesförslag
Svamppaj Pusula – Cocconato

Med svamppajens nötaromer fungerar en aromatisk, fyllig pinot gris till exempel från Alsace i Frankrike, eller en lätt ekad, smakrik chardonnay.

Lämpliga öl är mörk lager och fruktig ale.