Tillbaka
Recept

Svamppaj Pusula – Cocconato

Svamppaj Pusula – Cocconato

10 personer
10 personer

Den bekanta svanppajen får en ny kick av rucola, pinjenötter och hasselnötsolja, vars smak gör sig ytterst fint med svamp.

Dryckesförslag

Med svamppajens nötaromer fungerar en aromatisk, fyllig pinot gris till exempel från Alsace i Frankrike, eller en lätt ekad, smakrik chardonnay.

Lämpliga öl är mörk lager och fruktig ale.

Ingredienser
Fyllning
  • 1 dl torkade kantareller
  • 1/2 dl torkade fårtickor
  • 1/2 dl fettfri mjölk
  • 2 schalottenlökar
  • 2–4 tsk rybsolja
  • 1 burk (200 g) crème fraîche
  • 4 msk turkisk yoghurt
  • 1–2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 2 tsk balsamvinäger
  • lite svartpeppar
  • lite riven muskotnöt
  • 1 ägg

Pajbotten
  • 100 g smör
  • 1 ägg
  • 1 1/2 dl vetemjöl
  • 1/2 dl semlemjöl
  • 1 tsk bakpulver
  • 1/2 tsk salt
  • 1 tsk rybsolja

Till formen
  • 1 klick smör
  • 2 msk skorpmjöl

Dessutom
  • 1 liten påse pinjenötter
  • ca 2 msk olivolja
  • 2 tsk hasselnötsolja
  • 1 tsk balsamvinäger
  • 1/4 tsk salt
  • 1 kruka eller knippa rucola

Avslutningsvis
  • hasselnötsolja
Tillredning
  1. Nästan all torkad eller förbehandlad svamp kan användas i pajen. Finhacka eller krossa svampen. Blötlägg svampen i mjölk i minst 1 timme. Skala och finhacka schalottenlöken. Fräs lökhacket lätt i rybsolja. Sammanslå alla fyllningsingredienserna och rör om lätt. Ställ åt sidan för en stund.
  2. Gör degen. Rör samman smöret och ägget, som båda skall vara rumsvarma. Rör i en annan skål samman mjölet, bakpulvret oh saltet. Sammanslå ingredienserna och tillsätt oljan. Smörj och bröa formen. Tryck ut degen i formens botten och kanter.
  3. Grädda bottnen ca 12 minuter i 200°C. Bred ut fyllningen på degbottnen och grädda vidare tills pajen är genomgräddad.
  4. Rosta pinjefröna lätt i ugnen eller i en stekpanna. Blanda oljorna, vinägern och saltet i en skål. Vänd rucolan och pinjefröna i blandningen.
  5. Servera pajen ljummen. Lägg rucolablandningen på pajen och ringla hasselnötsolja över den strax före serveringen.