Svamprisotto

Den bästa risotton har en lös, grötaktig stuktur. Observera att risotto stelnar efter tillsatsen av ost och då den kallnar. Tillbehör för 6–8 personer, huvudrätt för 4 personer.

Ingredienser

  • ca 4 dl rensad svamp (soppar, tratt­kantareller eller svart trumpetsvamp)
  • 1 schalottenlök
  • (några skivor bacon)
  • 1 msk finklippt bladpersilja
  • 2 msk matolja
  • 1 dl torrt vitvin
  • 5 dl risottoris
  • ca 1 l het grönsaksbuljong
  • svartpeppar, salt
  • 50 g mjukt smör
  • 1 1/2 dl riven parmesanost

Tillredning

  1. Skär svampen i lämpliga munsbitar. Skala och finhacka löken. (Tärna baconet.) Fräs löken (och baconet) med bladpersiljan några minuter. Tillsätt svampen och stek ytterligare några minuter. Häll i vitvinet och låt det dunsta nästan helt. Tillsätt riset och stek ännu en stund.
  2. Häll den heta buljongen i pannan, en slev i taget under fortsatt omrörning. Koka blandningen sakta och tillsätt nästa slevfull då den föregående nästan har sugits upp helt. Rör om ibland utan att mosa. Det tar ca 15–18 minuter för risotton att bli färdig. Krydda den färdiga risotton med svartpeppar och salta ytterligare vid behov. Lyft pannan av värmen och rör ner smöret och hälften av den rivna osten. Garnera med resten av osten. Servera genast.

Tips
Om du önskar kan du tillsätta finhackade örter i risotton, t.ex. gräslök eller körvel.