Tillbaka
Recept

Svampsoppa med deglock

Svampsoppa med deglock

6 personer
6 personer

Deglocket gömmer på en mustig soppa som flödar av fina smaker.

Dryckesförslag

Till svampsoppan passar både torr sherry och öl. Av sherry lönar det sig att välja en knastrande torr fino eller manzanilla, av öl en fruktig ale med medelstor humle­beska, t.ex. från Belgien eller England.

Ingredienser
  • 2 schalottenlökar

  • 2 msk smör

  • ca 3 dl förbehandlade trattkantareller eller soppar (t.ex. konserverade eller torkade och blötlagda)

  • 3 msk vetemjöl

  • ca 9 dl grönsaks- eller köttbuljong

  • 2 dl vispgrädde

  • (salt), grovmalen svartpeppar ur kvarn

  • 1/2 dl finklippt bladpersilja eller gräslök

  • 2 msk tryffelolja

  • 1 pkt (400-500 g) rågpotatis- eller smördeg

  • till pensling 1 ägg

Tillredning
  1. Värm upp varmluftsugnen till 200 grader. Receptet lyckas också med vanlig ugn värmd till 225 grader, men resultatet blir inte lika jämnt.

  2. Skala och hacka löken. Skiva svampen. Fräs svampen några minuter i smör i en stekpanna på medelvärme. Häll i svampen och fräs tills vätskan som frigörs från svampen har dunstat. Strö mjölet över blandningen och stek en stund under ständig omvändning med stekspade. Häll i buljongen och låt den koka upp.

  3. Låt soppan puttra ca 5 minuter på svag värme. Häll i grädden och låt soppan bli varm på nytt. Purea soppan med stavmixer men bara så att en del av svampen och löken förblir hel. Krydda enligt smak med salt, peppar och örter.

  4. Fördela soppan i sex portionsskålar à ca 3 dl, eller i tre skålar à ca 5 dl. Häll tryffelolja på ytan. Pensla ca 1 cm av skålkanterna med lätt uppvispat ägg. Tag ut rundlar, lite större än skålarna, ur den tinade, kylskåpskalla degplattan. Lägg degrundla rna som lock på skålarna och tumma ut degen tätt mot skålkanten. Grädda i ugn tills deglocken är vackert bruna och genomgräddade.


Tips:

Tryffeloljan kan ersättas med oliv- eller valnötsolja.