Tillbaka
Recept

Svartbönssoppa med tomatsmak

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan

Svartbönssoppa med tomatsmak

Glutenfri
Vegetarisk
Vegan
20 min
6 personer
20 min
6 personer

Den angenämt starka bönsoppan utvecklas från vardags- till festmat om den serveras med nachos och crème fraîche.

Dryckesförslag

Till den fylliga och angenämt starka bönsoppan kan man med fördel servera iskall frisk och lätt lager i stora glas. Lägg gärna i en limeskiva.

Ingredienser
  • 1 rödlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1/2 chili

  • 4 dl grönsaksbuljong

  • 300 g passerad tomat

  • 230 g användningsklara svarta bönor (avrunnen vikt)

  • 240 g användningsklara smörbönor (avrunnen vikt)

  • saften från 1 limefrukt

  • salt

  • peppar

  • 1 tsk spiskummin (jera)

Till serveringen:

  • 1 dl crème fraîche

  • nachos

Tillredning
  1. Skiva löken och chilin. Bryn skivorna i olja i en kastrull. Slå i grönsaksbuljongen och den passerade tomaten och koka blandningen 10 minuter. Slå i bönorna, limesaften och kryddorna. Koka blandningen tills bönorna blir varma.

  2. Servera soppan med crème fraîche och nachos. 

TIPS! Soppan blir mjölkfri om crème fraîchen byts ut mot havregrädde.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström