
Svartbönssoppa med tomatsmak
Den angenämt starka bönsoppan utvecklas från vardags- till festmat om den serveras med nachos och crème fraîche.
Ett ögonblick…
Den angenämt starka bönsoppan utvecklas från vardags- till festmat om den serveras med nachos och crème fraîche.
1 rödlök
1 vitlöksklyfta
1/2 chili
4 dl grönsaksbuljong
300 g passerad tomat
230 g användningsklara svarta bönor (avrunnen vikt)
240 g användningsklara smörbönor (avrunnen vikt)
saften från 1 limefrukt
salt
peppar
1 tsk spiskummin (jera)
Till serveringen:
1 dl crème fraîche
nachos
Skiva löken och chilin. Bryn skivorna i olja i en kastrull. Slå i grönsaksbuljongen och den passerade tomaten och koka blandningen 10 minuter. Slå i bönorna, limesaften och kryddorna. Koka blandningen tills bönorna blir varma.
Servera soppan med crème fraîche och nachos.
TIPS! Soppan blir mjölkfri om crème fraîchen byts ut mot havregrädde.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen, dryckesförslag Anri Lindström