Svartrot och stensopp stekta i salviasmör

Svartrotens förfinade smak påminner om sparrisens. Salvia och stensopp rimmar ypperligt med svartrot. Stekning i smör och en aning honung accentuerar svartrotens milda aromer. Servera exempelvis till rostsbiff av hjort.

Ingredienser

  • 4 (cirka 500 g) svartrötter

  • salt till kokvattnet

  • 5 dl rensad och tärnad stensopp

  • 1 vitlöksklyfta

  • 2 msk smör

  • 1 msk olja

  • 5–8 salviablad

  • 1 msk honung

Tillredning

  1. Skala svartrötterna och skär dem i 3–4 delar beroende på längden. Lägg bitarna i kallt vatten för att undvika missfärgning. Koka svartroten i salt vatten cirka 10 minuter tills bitarna är nästan färdiga. Slå bort vattnet.

  2. Rensa och tärna stensoppen. Skala och skiva vitlöksklyftan.

  3. Hetta upp smöret och oljan i en stekpanna. Slå i svampen och stek den ett par minuter. Tillsätt svartroten, vitlöksskivorna, salviabladen och honungen. Fortsätt steka cirka fem minuter tills svartroten får färg. Servera till fisk eller kött.

Recept Suvi Rüster, foto Elvi Rista