Svartrotssoppa

Tunna svartrötter har en fin smak som ger en elegant början till vilken fest som helst. Använd gärna samma recept och tillaga soppa på blomkål eller jordärtskocka.

Ingredienser

  • 1,5 kg svartrot

  • ca 8 dl stark grönsaksbuljong

  • 4 dl vispgrädde (eller matlagningsgrädde)

  • en nypa vitpeppar

  • salt

Tillredning

  1. Skala och tärna svartrötterna. Lägg dem i kallt vatten med citron eller ättika (1 l vatten och 2 msk citron/ättika) för att de inte ska mörkna.

  2. Koka upp 6 dl grönsaksbuljong, grädde och svartrötterna. Koka tills rötterna är mjuka (ca 20 min beroende på bitarnas storlek).

  3. Kör soppan till puré med stavmixer. Tillsätt grönsaksbuljong för att ge soppan en lämplig konsistens. Smaka av med svart- eller vitpeppar. Salt behövs inte nödvändigtvis, för grönsaksbuljongen är salt i sig.

Dryckesförslag
Svartrotssoppa

Ett nyansrikt och strukturerat eller friskt och fruktigt vitt vin, till exempel ett rieslingvin från Alsace eller Tyskland, ett chardonnayvin från Chile eller ett grüner veltliner -vin från Österrike.

Den som tycker om bubblor kan välja ett mineralaktigt mousserande vin med lätt rostad smak från Spanien eller Champagne.

För ölvänner rekommenderas en frisk lager med rund maltighet eller ett lätt och fruktigt veteöl