Svartrotssoppa i Crème Ninons anda

Vin är en ädel substans inte bara i glaset, utan också i matlagningen.

Ingredienser

  • 2 msk citronsaft
  • 2 potatisar
  • 2 små schalottenlökar
  • 3 msk smör
  • 8 dl stark grönsaks- eller hönsbuljong
  • 2 dl (visp)grädde
  • (salt)
  • 1 tsk nyriven svartpeppar

Till servering
  • (1 dl löst vispad grädde)
  • ca 3/4 dl torrt mousserande vin eller champagne

Tillredning

  1. Skala och klyfta rotsakerna. Lägg bitarna genast i kallvatten med en skvätt citron så mörknar de inte.
  2. Skala och finhacka löken. Fräs lökhacket i smör i en kastrull tills det är mjukt, men låt det inte ta färg. Tillsätt rotsakerna och buljongen i kastrullen. Koka rotsakerna mjuka under lock, ca 15 minuter.
  3. Kör blandningen till mos med stavmixer. Tillsätt grädden och ge soppan ett uppkok. Smaka av och salta vid behov. Mal svartpeppar i soppan. Om soppan känns för tjock kan du späda ut den med buljong.
  4. Portionera ut soppan på tallrikar. Om du vill kan du skeda eller hälla lösvispad grädde i varje tallrik och dra ut grädden till snygga strängar och girlander.
  5. Öppna flaskan med mousserande vin vid bordet och häll försiktigt lite vin i varje portion. Beakta att vinet skummar i den varma soppan. Servera soppan med rostat bröd.