Tabbouleh med citron

Läcker tabbouleh med frisk citronsmak är en lättlagad rätt, fastän tillagningstiden är lång.

Ingredienser

  • 2 tsk rivet skal av citron

  • 0,75 dl citronsaft

  • 1 dl olivolja

  • torkad kummin och koriander

  • 0,75 dl bulgur

  • en hel liten färsk gurka eller en halv stor gurka

  • en ask körsbärstomater eller 4–5 stora mogna tomater

  • (1 rödlök)

  • salt enligt smak och tycke

  • 1,5 dl färsk persilja

  • en rejäl näve färsk mynta

Tillredning

  1. Blanda ihop citronsaft, citroncest, olivolja och torra kryddor i en skål. Tillsätt bulgur, som får mjukna i blandningen, det tar cirka 1,5–2 timmar.

  2. Tärna gurkan och tomaterna. Finhacka löken (ifall du vill ha lök i maten) och örterna. Blanda ingredienserna i den mjuka bulguren, låt dra en stund servera.

Dryckesförslag
Tabbouleh med citron

Grekiskt vitt vin, till exempel av druvan Assyrtiko, rimmar utmärkt med tabbouleh. Även nyanserade och strukturerade vita viner lämpar sig med rätten.

Ölvännen kan med fördel välja veteöl eller ljus lager.