Tallbarrsmajonnäs
Tro det eller ej, tallbarr tar majonnäsen till en ny nivå. En mjuk nyans av skog ger majonnäsen en spännande smak.
Ett ögonblick…
Tro det eller ej, tallbarr tar majonnäsen till en ny nivå. En mjuk nyans av skog ger majonnäsen en spännande smak.
Cirka 2,5 dl färdig majonnäs
0,75−1 dl mjuka tallbarr
1 ägg
1 msk äppelvinsvinäger
1 tsk dijonsenap
1 vitlöksklyfta
4−5 msk finhackade tallbarr
1−2 blad romainesallat
2 dl rybsolja
0,25−0,5 dl tallbarrsvatten
en nypa salt
svartpeppar mald i pepparkvarn
Slå hälften av barren i ett kärl och häll kokhett vatten över barren. Låt stå i cirka 20−30 minuter. Sila och ta tillvara vattenet. Använd kniv och finfördela resten av barren.
Tillred majonnäsen. Knäck ägget i ett smalt och högt kärl. Mät i citron, senap, finhackade tallbarr och romainesallat. Skala och kläm i vitlöksklyftan. Kör ingredienserna med stavmixer, tillsätt rybsoljan i ett smalt band medan apparaten är i gång.
Tunna ut såsen med varmt barrvatten. Krydda med salt och peppar. Låt stå och dra svalt i minst en timme. Tallbarrsmajonnäsen håller sig i två dygn i kylskåp under lock.
Bjud på tallbarrsmajonnäs som sås till exempel till caesarsallad med tofu.
Observera! Du får samla tallbarr endast med markägarens lov.
Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen