Tillbaka
Recept

Tallbarrsmajonnäs

Glutenfri

Tallbarrsmajonnäs

Glutenfri
60+ min
6 personer
60+ min
6 personer

Tro det eller ej, tallbarr tar majonnäsen till en ny nivå. En mjuk nyans av skog ger majonnäsen en spännande smak.

Ingredienser

Cirka 2,5 dl färdig majonnäs

  • 0,75−1 dl mjuka tallbarr

  • 1 ägg

  • 1 msk äppelvinsvinäger

  • 1 tsk dijonsenap

  • 1 vitlöksklyfta

  • 4−5 msk finhackade tallbarr

  • 1−2 blad romainesallat

  • 2 dl rybsolja

  • 0,25−0,5 dl tallbarrsvatten

  • en nypa salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning
  1. Slå hälften av barren i ett kärl och häll kokhett vatten över barren. Låt stå i cirka 20−30 minuter. Sila och ta tillvara vattenet. Använd kniv och finfördela resten av barren.

  2. Tillred majonnäsen. Knäck ägget i ett smalt och högt kärl. Mät i citron, senap, finhackade tallbarr och romainesallat. Skala och kläm i vitlöksklyftan. Kör ingredienserna med stavmixer, tillsätt rybsoljan i ett smalt band medan apparaten är i gång.

  3. Tunna ut såsen med varmt barrvatten. Krydda med salt och peppar. Låt stå och dra svalt i minst en timme. Tallbarrsmajonnäsen håller sig i två dygn i kylskåp under lock.

  4. Bjud på tallbarrsmajonnäs som sås till exempel till caesarsallad med tofu.

Observera! Du får samla tallbarr endast med markägarens lov.

Recept Taina Tellman, foto Arto Vuohelainen