Tapenade till blinier

Tapenade med medelhavsinspirerad tomatsalsa sätter piff på blinierna.

Ingredienser

  • 1 burk kärnfria kalamataoliver

  • 1 msk kapris

  • 2 msk olivolja

  • 2 tsk citronsaft

  • 1 liten vitlöksklyfta

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

  • några basilikablad

  • salt (vid behov)

Tomatsalsa:
  • 6 plommontomater

  • 1 liten rödlök

  • 1 vitlöksklyfta

  • 1 knippe färsk basilika

  • 1 knippe färsk bladpersilja

  • 1 färsk chilifrukt

  • saften från 1 limefrukt

  • 1 tsk salt

  • svartpeppar mald i pepparkvarn

Tillredning

  1. Laga blinidegen i god tid före stekningen, helst dagen före.  

  2. Gör tapenaden: Slå alla ingredienser i en mixer och mixa dem till en homogen pasta. Kontrollera smaken. Låt tapenaden stå över natten.

  3. Gör tomatsalsan: Skär tomaterna i centimeterstora kuber. Hacka löken, chilin och örterna. Blanda ingredienserna och kontrollera smaken. Låt blandningen dra minst en timme.

Recept Otto Leskinen, Junior MasterChef 2017, foto Jesse Karjalainen
Dryckesförslag
Tapenade till blinier

Till blinierna kan man med fördel servera robust champagne eller mousserande vin av hög kvalitet. Syrliga halvtorra rieslingviner från Alsace lämpar sig också till bliniernas och lökens kraftiga smakvärld. Ölvänner kan välja en pils eller lager. Blinidryckerna finns även i alkoholfri tappning.