Tarja Turunens citronmarinerade kyckling

Citronmarinerade kyckling är Tarjas bravurnummer.

Ingredienser

  • en hel kyckling
  • 10–15 citroner
  • havssalt

Vitvinssås
  • 1/2 dl finhackad schalottenlök
  • 2 vitlöksklyftor
  • 2 msk olivolja
  • 2 1/2 dl torrt vitvin
  • 1 knivsudd saffran eller paprikapulver

Tillredning

  1. Pressa saften ur citronerna i en lämpligt stor kastrull. Lägg den hela, upptinade kycklingen i kastrullen och lägg på locket. Marinera fågeln i saften i flera timmar. Vänd på fågeln så att den marineras på alla sidor.
  2. Värm upp ugnen till 180–200 grader. Bred ut saltet i ett ca 1 cm tjockt lager i en långpanna. Lägg fågeln på saltbädden, ställ in långpannan i ugnen och iaktta hur fågeln steks. Den är färdigstekt när skinnet är knaprigt och det är lätt att lossa benen från köttet.
  3. Servera fågeln med vitvinssås och ugnsbakad potatis, ris eller sallad.


Vitvinssås:

  1. Fräs schalottenlöken och vitlöken mjuka i olivolja, men bryn inte. Häll i vitvinet. Krydda med saffran och ge såsen ett uppkok.