Tarte tatin på svamp

Tarte tatin är en äppelpaj som många känner. Med samma stjälppajsteknik gör du den här mustiga rätten med svamp, karamelliserad lök och nötter.

Ingredienser

  • 12 små schalottenlökar
  • 3 msk olivolja
  • 200 g sopp, kantareller, shiitake eller annan svamp
  • 2 tsk (farin)socker
  • fingersalt, svartpeppar ur kvarn
  • 50 g valnötter eller andra nötter
  • 100 g getost av stor rulle
  • 250 g smördeg

Tillredning

  1. Värm upp ugnen till 200 grader. Skala och klyv lökarna. Stek lökhalvorna ca 10 minuter på svag värme i en stekpanna.
  2. Rensa och skiva svampen. Tillsätt dem i stekpannan tillsammans med sockret, saltet och pepparn. Stek ytterligare ca 5 minuter. Vänd nu och då. Krossa nötterna lätt och sväng ner dem i blandningen.
  3. Klä en kak- eller pajform (ca 22 cm i diameter) invändigt med bakplåtspapper. Skeda ut svamp- och lökblandningen i formen och platta försiktigt till den. Strö krossad ost över blandningen.
  4. Kavla ut de tinade degen till en rundel som är lite större än formen. Tryck omsorgsfull ner degen i formen.
  5. Grädda ca 35 minuter eller tills degen är genomgräddad. Låt svalna några minuter. Stjälp upp på ett serveringsfat. Servera med en grönsallad.
Dryckesförslag
Tarte tatin på svamp
Smaktypen Friskt & fruktigt visar vägen till ett lämpligt vitvin. Rödvinet söker man i gruppen Bärigt & friskt.

På ölsidan kan man prova mörk lager eller ale.